Meer discriminatiezaken in de regio: ‘Geweld vanwege seksuele geaardheid maatschappelijk probleem’

Deelnemers aan de Pride Walk waarbij ook actie gevoerd wordt tegen discriminatie Foto: ANP

KAAG EN BRAASSEM - Het aantal meldingen van discriminatie in de regio's Haaglanden en Hollands-Midden is in 2023 fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie, de Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb) en het meldpunt discriminatie.nl.

In 2023 kwamen er in totaal 1827 meldingen binnen, een stijging van zo'n twintig procent ten opzichte van 2022. De stijging in de regio's sluit aan bij de landelijke trend. Verschil is wel dat er in Haaglanden en Hollands-Midden relatief gezien minder vaak gediscrimineerd wordt op herkomst, huidskleur en seksuele geaardheid. Toch blijven dat de gronden waarop het vaakst gediscrimineerd wordt.

Bij de politie kwamen afgelopen jaar 189 meldingen binnen van antisemitisme. 'Na wat er in Israël en Gaza gebeurd is in oktober hebben we een piek gezien in het aantal meldingen van antisemitisme', zegt directeur Aitlin Sandvliet van het iDb. 'Inmiddels begint dat weer uit te vlakken en is het beeld terug richting normaal. Zo gaat dat bij actuele zaken. Zo hebben we de afgelopen weken ook veel meldingen over Johan Derksen binnengekregen.'

Betere communicatie

Sandvliet is niet geschrokken van het fors toegenomen aantal meldingen van discriminatie. 'Mensen weten bijvoorbeeld door betere communicatie dat ze dingen kunnen melden op basis van niet-wettelijke gronden, zaken die niet verboden zijn', legt hij uit.

'Leeftijdsdiscriminatie is verboden, maar een bonus die uitgekeerd wordt door een bedrijf bij het aannemen van een jonge werknemer mag wel. Een oudere kan zich daardoor gediscrimineerd voelen en daar een melding bij ons van maken. En een verzekeringsmaatschappij die zicht richt op hoger opgeleiden mag dat doen, maar lager opgeleiden kunnen zich gediscrimineerd voelen.'

Geweld vanwege seksuele geaardheid

Waar Sandvliet wel zorgen over heeft, is het aantal meldingen waarbij geweld gebruikt is vanwege seksuele geaardheid of identiteit. 'Dat geweld is licht toegenomen en erg zorgwekkend, dat is een maatschappelijk probleem. We praten veel over dat thema en daardoor komen er ook meer meldingen binnen.

advertentie advertentie