Nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland: Wouter Kolff

Wouter Kolff Foto: ANP

KAAG EN BRAASSEM - Wouter Kolff wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hij volgt Jaap Smit op, die in oktober vorig jaar zijn vertrek aankondigde. De benoeming van de nieuwe commissaris van de Koning gaat op 1 september in.

Wouter Kolff, 48 jaar, is op dit moment burgemeester van Dordrecht. 'Erg eervol om voorgedragen te zijn als de nieuwe commissaris van de Koning in onze provincie', schrijft hij in een eerste reactie op X.

'Ik zal de warme contacten met de Dordtenaren erg missen, maar blijf me voor Hollands oudste stad inzetten, evenals voor de vele andere steden en dorpen in de vijftig gemeenten van Zuid-Holland', aldus de VVD'er, die eerder burgemeester was van Veenendaal en wethouder in Nieuwegein.

'Blij en verheugd'

'We zijn blij en verheugd', zegt Sinan Özkaya, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA en voorzitter van de vertrouwenscommissie van de provincie Zuid-Holland, op zijn beurt na het bekendmaken van de beoogde provinciebaas. 'We zijn tot een mooie voordracht gekomen en we zijn er heel blij mee. We kijken uit naar de komst en de benoeming.'

De voorman van de grootste fractie in Provinciale Staten van Zuid-Holland noemt Kolff 'een heel prettig mens om mee om te gaan'. 'Daar straalt ook uit dat hij een verbindend persoon is. Dat verbindende karakter zal hij moeten inzetten. Dat is voor ons als Provinciale Staten belangrijk. En een leuk feit: hij kan zijn eigen opvolger straks gaan benoemen.'

 

Özkaya vertelde eerder op de dag aan Provinciale Staten, in zijn rol als voorzitter van de vertrouwenscommissie, welke twee sollicitanten de vertrouwenscommissie het meest geschikt vindt om Jaap Smit op te volgen. De Statenleden beslisten vervolgens in een besloten vergadering of ze het advies overnemen en in welke volgorde ze de twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Alleen de naam van de kandidaat die op één staat en normaal gesproken de nieuwe commissaris van de Koning wordt, is bekendgemaakt. De minister van Binnenlandse Zaken volgt deze aanbeveling van Provinciale Staten meestal op en draagt de kandidaat dan voor benoeming voor aan koning Willem-Alexander.

Smit na 10 jaar met pensioen

Jaap Smit (CDA) startte in januari 2014 als commissaris van de Koning in Zuid-Holland, als opvolger van Jan Franssen. En nu, tien jaar later, mag hij met pensioen.

Tot aan zijn vertrek gaat Smit nog volop door, zei hij eerder. 'Er liggen grote opgaven op ons bord waarin de provincie een belangrijke rol speelt. Zoals het stikstofdossier en de woningbouw.'

 

Lees ook: Nieuwe ‘baas’ van onze provincie worden? Aan deze eisen moet je voldoen

advertentie advertentie