Contactberoepen mogen op 3 maart weer aan de slag, avondklok verlengd

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Alle contactberoepen mogen vanaf woensdag 3 maart weer aan de slag. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het is één van de versoepelingen van de coronamaatregelen die op korte termijn worden doorgevoerd. Dat houdt in dat onder andere kappers, pedicures en schoonheidsspecialisten de deuren weer kunnen openen. Klanten dienen wel een tijdslot te reserveren. Ook rij-instructeurs vallen onder de contactberoepen. Sekswerkers zijn uitgezonderd, zij mogen nog niet aan de bak.

Scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mogen vanaf maandag 1 maart weer leerlingen ontvangen. Zij gaan minimaal één dag per week naar school. 'En zoveel meer als mogelijk is en verantwoord is', benadrukt Rutte.

Winkels op afspraak bezoeken

Verder wordt het toegestaan om vanaf woensdag 3 maart niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. Klanten dienen zich minimaal vier uur van tevoren aan te melden. Per verdieping in een winkel mogen maximaal twee klanten aanwezig zijn.

Deze versoepeling moet met name de kleinere winkeliers wat meer lucht geven. 'We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun', kondigt Rutte aan.

Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart weer bij hun eigen sportclub buiten sporten. 'Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club.'

'Niet gratis en onomkeerbaar'

'We doen hiermee iets heel spannends', zegt Rutte over de versoepelingen. 'Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar.' De premier benadrukte dat er alles aan gedaan wordt om het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten. 'Het maatschappelijk belang daarvan is simpelweg te groot en dat kunnen we de kinderen, de jongeren, hun ouders en hun docenten eigenlijk niet aandoen.' 

'Maar als over een paar weken de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan, liggen alle andere opties van aanscherping wel weer op tafel', benadrukt de minister-president. Hij roept iedereen daarbij op om zich aan alle geldende coronamaatregelen te houden.

Avondklok tot 15 maart

De avondklokmaatregel blijft voorlopig van kracht tot maandag 15 maart. Op maandag 8 maart staat een nieuwe persconferentie op de planning. Daarin worden mededelingen gedaan over de geldende coronamaatregelen, inclusief de avondklok.

advertentie advertentie