De zomerfestivals staan voor de deur, hier kan je naartoe

Het Zomerspektakel in Alphen aan den Rijn

KAAG EN BRAASSEM - Het lekkere weer is in aantocht. Slaat de festivalkoorts bij jou ook toe? Mediapartner Omroep West heeft een overzicht gemaakt van de festivals in de regio waar je wel (of niet) naartoe kunt. Veel plezier alvast!

Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn (Rijnplein, Alphen aan den Rijn, 5 mei)

De organisatie wilde dit jaar een Bevrijdingsfestival met 'een Alphens tintje'. Daarom staan er meerdere regionale talenten op het podium. De line-up bestaat uit Waylon, BENR, dj Ruben van der Meer, Pater Moeskroen, Daya Hendriks, Wild Romance en De Grote.

Het podium komt dit jaar parallel aan de Oude Rijn, net als bij de Sinterklaasintocht. Nieuw dit jaar is ook het culturele podium, daarvoor heeft de winkeliersvereniging bij de Aarkade een vlonder op het water neergelegd. 

Bevrijdingsfestival Den Haag ( Malieveld, Den Haag, 5 mei)

Voor het Bevrijdingsfestival gold ook dat het financieel penibel was. Maar dankzij extra steun van het Rijk is het gratis toegankelijke evenement gered. Naast een uitgebreide randprogrammering waarin de viering van de vrijheid centraal staat, heeft de organisatie meerdere grote namen naar het Malieveld gehaald: Krezip, Personal Trainer en Adriaan Persons.

Opmerkelijke namen zijn ook hiphopper Extince en dj FVO (beter bekend als prins Floris van Oranje). De Haagse band Son Mieux komt als ambassadeur van de vrijheid per helikopter naar het Malieveld om het festival, naar we aannemen, feestelijk af te sluiten.

Het Bevrijdingsfestival in Den Haag

Bevrijdingsfestival Zoetermeer (centrum Zoetermeer, 5 mei)

Volkszanger Marco Schuitmaker is de grote publiekstrekker op het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer. De dag wordt afgetrapt met het Bevrijdingsconcert, waarbij de muziekverenigingen Buytenrode en Sophie's Big Band van Kunst en Vriendschap nummers van Vera Lynn, Glenn Miller en The Andrew Sisters vertolken.

Ook aan de kleintjes is gedacht met optredens van onder meer Ernst, Bobbie en de Rest. In de loop van de middag en avond wordt de feestvreugde opgevoerd met dj's en optredens van tribute bands (Coldplay en Abba).

Zomerspektakel aan het Meer (Alphen aan den rijn, 31 mei t/m 2 juni)

Even zag het er naar uit dat het driedaags festival helemaal niet meer gratis toegankelijk zou zijn. Maar dankzij de hoofdsponsor werd het besluit om 17,50 entree te vragen teruggedraaid. Hierdoor zijn de festivaldagen op zaterdag en zondag nog steeds gratis toegankelijk.

Zo kun je op zaterdagavond genieten van Xander Buisonjé met een flinke lijst van gasten (onder andere Peter Koelewijn, Jan Smit, Ruth Jacott en Brainpower) en op zondag van Flemming, Diggy Dex, de Snollebollekes en opnieuw Brainpower. Voor de vrijdag moeten wel tickets worden aangeschaft, maar daar staan dan optredens van onder meer Snelle, Krezip en Afrojack tegenover.

The Crave Festival (Zuiderpark, Den Haag, 1 juni)

Het Haagse dance-event bestaat deze zomer tien jaar en is een van de meest toonaangevende elektronische muziekfestivals van Nederland.

Met vijf verschillende podia, elk met een uniek geluid, strekt het festival zich uit van techno, house, trance, breakbeats tot disco. Wie er bij wil zijn, moet niet te lang wachten, want het evenement is bijna uitverkocht.

Ohm Festival (Rotterdamseweg, Delft, 8 juni)

De rauwe industriële locatie van Lijm & Cultuur in Delft leent zich uitstekend voor dit dancefestival. Ook hier komen techno, house en disco samen. De organisatie richt zich voornamelijk op bezoekers uit Delft, Den Haag en Rotterdam met veel lokale en regionale dj's.

Het motto van de organisatoren werd opgetekend op de site van 3voor12: 'Zonder grenzen jezelf kunnen zijn en uiten op wat voor manier dan ook, zolang je maar plezier hebt en geen andere mensen lastig valt.'

Festival Classique (Strand Scheveningen, 13 t/m 15 juni)

Sinds 2006 verrast Festival Classique zijn bezoekers met combinaties tussen verschillende kunstvormen als dans, theater, film en klassieke muziek. Het festival vindt sinds een paar jaar plaats op het strand, in de buitenlucht en biedt een podium aan professionele musici, muziekstudenten en amateurs.

Deze zomer spelen Carel Kraayenhof en het Haagse Matangi Quartet muziek van Ennio Morricone. Pianist Jeroen van Veen waagt zich aan de betoverende klanken van Ludovico Einaudi. Het feestelijke slotoptreden wordt verzorgd door Splendid en Sven Figee.

Kaderock 2023

Kaderock (Musicon, Den Haag, 28 en 29 juni)

De jubileum-editie in 2023 is zo goed bevallen, dat Kaderock dit jaar opnieuw twee dagen beslaat. De organisatie gooit er zelfs een schepje bovenop door het laatste weekend van juni nu op te eisen. Voorheen was dat niet mogelijk, omdat Parkpop dan altijd stond gepland.

Qua locatie blijft het 'grootste, kleine festival van Nederland' overigens gewoon op de Soestdijkskade. Hoewel de entreeprijzen zijn gestegen, krijg je wel waar voor je geld met Cesar Zuiderwijk, The Clarks, Wild Romance en Tim Akkerman & The Ivy League op vrijdag en Blaudzun, De Kraaien, Vive la Fête en Leif de Leeuw Band op zaterdag.

Wet 'n Wild Beachfestival (Zegerplas, Alphen aan den Rijn, 6 juli)

Een strandfestival voor alle (tech)houseliefhebbers. Vanaf 14.00 uur gaan de deuren op het evenemententerrein langs de Zegerplas open.

Artiesten als Benny Rodrigues, Michel de Hey, Daf, Menesix en Joella Jackson treden er op. 

7Fest (Zuiderpark, Den Haag, 20 juli)

De Haagse rapper Frenna heeft met zijn eigen 7Fest, met eerdere acts als Burna Boy, Tyla en Uncle Waffles, een behoorlijk reputatie opgebouwd. Gevestigde namen delen het podium met nieuwe talenten.

Genres variëren van pop, hiphop, techhouse tot amapiano, afrobeat en latin. Vanzelfsprekend is Frenna van de partij. Andere namen die op het affiche prijken zijn Tyla, Broederliefde en Jonna Fraser.

Zeeheldenfestival (Zeeheldenkwartier, Den Haag, 3 t/m 6 juli)

Ruim veertig jaar is het Prins Hendrikplein in Den Haag iedere de zomer het toneel voor muziek, straattheater, kinderactiviteiten en gezelligheid, voor en door bewoners van het Zeeheldenkwartier (maar ook ver daarbuiten). Klein maar groots en gratis en voor niets. Het programma staat binnenkort op de website.

Sun Splash Reggae Festival (Zuiderpark, Den Haag, 21 juli)

Dit kersverse festival pakt meteen uit met enkele zeer grote namen waar elke reggaeliefhebber de vingers bij aflikt. Zo maken de legendarische bands Black Uhuru en Aswad hun opwachting.

Bob Marley is natuurlijk al lang niet meer onder ons, maar zijn zoon Julian Marley is wel van de partij. Een andere opmerkelijke naam is Sizzla Kalonji, hij kwam twintig jaar geleden in opspraak vanwege anti-homoseksuele songteksten maar zijn reputatie lijkt te zijn gerehabiliteerd.

Dagje Outsiders (Zuiderpark, Den Haag, 27 juli)

Den Haag Outdoor Festival werd vorig jaar om organisatorische redenen afgelast en keert dit jaar niet terug. In plaats daarvan komt ras-Hagenees Cem Araci, beter bekend als Outsiders, naar het Zuiderpark met een nieuw Haags festival.

Afgelopen jaar verkocht hij Ahoy al drie keer uit met zijn 'Avondje en Middagje Outsiders'. Dus ja, waarom niet een Dagje Outsider in je eigen stad? Het muzikale aanbod is zeer divers met behalve Outsiders onder andere Rooler, Mart Hoogkamer, ABBA Fever, The Darkraver en De Kraaien.

Wulf op Waterpop 2018

Waterpop (Hofpark, Wateringen, 2 en 3 augustus)

De eerste editie dateert uit 1978 en daarmee is Waterpop het oudste gratis muziekfestival van Nederland. Jawel, het is nog steeds gratis.

Grote acts (Radiohead, Faithless, Within Temptation) maakten hun opwachting in het gezellige Hofpark. Met verrassende straattheateracts, een uitgebreide festivalmarkt en verschillende kinderactiviteiten is het ook uitermate geschikt voor kinderen. De eerste namen voor de vrijdag zijn: Ciao Lucifer en Splinter. Op zaterdag zijn The Vices en het Belgische Oproer van de partij.

Haags Beat Festival (Zuiderparktheater, Den Haag, 11 augustus)

Het Zuiderparktheater heeft deze zomer met artiesten als The Waterboys, Fun Lovin' Criminals & Rudeboy + Urban Dance Squad, Edwin Evers Band, S10, Douwe Bob, Jose James, K's Choice en Floor Jansen opnieuw een programma om je vingers bij af te likken.

Maar leuker misschien is nog wel het jaarlijkse Haags Beat Festival met muziek en artiesten uit de jaren zestig en zeventig. Deze editie zijn onder meer The Crazy Rockers, Rinus Gerritsen, Cesar Zuiderwijk er Erik Mesie (Toontje Lager) van de partij.

Live at the Lake (Noord Aa, Zoetermeer, 18 en 19 augustus)

Zoetermeer heeft zijn eigen strandfestival bij Noord Aa. Vanwege corona moest de eerste editie in 2021 worden afgelast, maar met de derde editie op rij lijkt een traditie geboren.

Deze zomer heeft de organisatie bekende artiesten als Son Mieux en Waylon weten te strikken. Eerder deze week werd bekend dat ook de populaire YouTube-formatie Bankzitters naar Zoetermeer komt.

Jazz in de Gracht (Bierkade, Den Haag, 29 t/m 31 augustus)

Wat ooit begon als een buurtfeestje groeide in de loop der jaren jaren uit tot een begrip in de Hofstad en daarbuiten. Op en rond het water langs de Bierkade, Dunne Bierkade en het Groenewegje geven tientallen jazzartiesten gratis concerten vanaf boten en drijvende podia. De programmering moet nog bekend worden gemaakt.

Live on the Beach

Live on the Beach (Noorderstrand, Den Haag, 29 augustus t/m 1 september)

Voor de grootste strandconcerten van Nederland moet je op het Noorderstrand van Scheveningen zijn. Afgelopen jaar was kennelijk zo succesvol dat de 8ste editie is uitgebreid van drie naar vier dagen. Acda en de Munnik en Van Dik Hout openen het festival op de donderdag.

De Haagse band Kane krijgt op de vrijdag support van Prins S. en de Geit en The Indien. De zaterdag is gereserveerd voor het grootste zomerfeest van Nederland (met onder meer Anouk en Flemming). De zondag wordt afgesloten met drie Nederlandstalige toppers: Tino Martin, Martin Hoogkamer en André Hazes.

Schollenpop (Zuiderstrand, Den Haag, 6 en 7 september)

Veel is er nog onduidelijk, maar de website laat er geen misverstand over bestaan, na een afwezigheid van vijf jaar keert het veelgeplaagde Schollenpop terug op Zuiderstrand van Scheveningen.

'Wij branden van verlangen om jullie weer te ontvangen op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2024! Op dit moment werken wij hard achter de schermen aan de nieuwe website en een megadikke line-up om van te watertanden.' Dat maakt natuurlijk heel nieuwsgierig. Wij kunnen in ieder geval niet wachten. Laat de zomer maar beginnen.

advertentie advertentie