Snelle toestroom coronapatiënten in ziekenhuizen: deel reguliere opnames uitgesteld

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Ziekenhuizen in de regio's Hollands Midden en Haaglanden moeten opnieuw afspraken uitstellen omdat het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen snel toeneemt. In tegenstelling tot de eerste 'coronagolf' ligt de druk nu vooral op de verpleegafdelingen. Dat meldt het Netwerk Acute Zorg West (NAZW).

Op korte termijn zal het aantal reguliere opnames met minstens 10 tot 20 procent worden afgeschaald om de toestroom aan coronapatiënten aan te kunnen. 'De poliklinische zorg gaat vooralsnog gewoon door', meldt het NAZW. 'Bij het afschalen van zorg wordt rekening gehouden met de urgentie van de zorg, zodat absoluut noodzakelijke zorg doorgang kan vinden.'

De druk op de verpleegafdelingen wordt veroorzaakt doordat daar op dit moment de meeste coronapatiënten en patiënten met een mogelijke coronabesmetting zijn opgenomen. Daarnaast zijn er, anders dan dit voorjaar, minder zorgmedewerkers beschikbaar. Zij zijn zelf besmet met het coronavirus of mogen vanwege klachten tijdelijk niet werken.

Patiënten verplaatsen

Het Regionaal Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding van het NAZW is druk bezig om patiënten, waar mogelijk, te verplaatsen naar ziekenhuizen binnen en buiten de regio. 'Op die manier doen de ziekenhuizen er alles aan om de zorg zo goed mogelijk door te laten gaan.' Ook een snellere uitstroom van patiënten uit het ziekenhuis naar de verpleeg- en thuiszorgsector behoort tot de mogelijkheden voor de aankomende periode.

Het NAZW benadrukt dat patiënten gewoon voor hun afspraak naar de ziekenhuizen moeten blijven komen. Bij klachten dienen zij gewoon contact op te nemen met hun behandelend arts.

Intensive care

Ook op de intensive-care-afdelingen worden voorbereidingen getroffen op een toename van patiënten. Zo worden extra verpleegkundigen opgeleid voor het werk op de intensive care. 'Dat is zo afgesproken in het landelijke opschalingsplan IC. Tijdens de opleiding zijn de medewerkers niet beschikbaar voor hun eigen afdeling.'

Lees ook: 35 nieuwe coronabesmettingen in gemeente Kaag en Braassem

advertentie advertentie