Nieuwe plannen van het kabinet, intelligente lockdown wordt stapsgewijs afgebouwd

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanaf maandag 11 mei worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo mogen mensen met een contactberoep, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en rijinstructeurs, weer aan het werk. Dat maakten minister-president Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) woensdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Het werk in sectoren met contactberoepen dient zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand plaats te viden, er wordt gewerkt op afspraak en klanten moeten aantonen dat ze geen coronasymptomen hebben. Mensen die een contactberoep hebben zijn niet verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Niet-contactsporten mogen buiten weer plaatsvinden, daarbij valt te denken aan sporten zoals tennis en golf. Sportwedstrijden blijven voorlopig nog verboden en douchen na het sporten dient thuis te gebeuren. Binnenzwembaden gaan ook weer open. Daarnaast mogen bibliotheken in Nederland de deuren weer openen.

'We beginnen met maatregelen die, naar schatting, het minste negatieve effect hebben en dan breiden we het vervolgens langzaam uit', legde Rutte uit over deze versoepelingen. 'We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig gedraagt', benadrukte de premier. Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten, getest worden op het nieuwe coronavirus. Daar wil minister De Jonge op inzetten.

Mondkapje verplicht in openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer dient alleen plaats te vinden als dat echt nodig is. Daarbij wordt geadviseerd om de spits te vermijden en elkaar vooral de ruimte te geven. In trein, bus en metro worden reizigers geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht. 'Niet als alternatief om afstand van elkaar te houden, maar omdat voldoende afstand houden op een bepaald moment simpelweg niet goed mogelijk is', zei Rutte.

Iedereen die met het openbaar vervoer moet reizen, dient zelf een mondkapje te regelen. 'Zelf maken mag, kopen mag. Maar het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om medische mondmaskers te gebruiken, want die zijn bedoeld voor de zorg.' Vanaf 1 juni wordt hier ook op gehandhaafd, het is nog onduidelijk hoe hoog een boete is voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.

Stapsgewijs uit intelligente lockdown

Het kabinet heeft een plan opgesteld voor de aankomende maanden, waarbij de lockdown steeds verder wordt afgebouwd. Daarbij is het van belang dat het coronavirus onder controle blijft. 

1 juni

Vanaf 1 juni zou het voortgezet onderwijs op aangepaste manier weer kunnen worden opgestart. Terrassen kunnen open met zitplaatsen, waarbij anderhalve meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen mogen onder voorwaarden open, waarbij een maximum van 30 personen geldt (inclusief personeel, red.) en iedereen anderhalve meter afstand van elkaar houdt. Gasten dienen vooraf te reserveren en ook hier dienen mensen aan te kunnen tonen dat ze geen coronasymptomen hebben.

Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kunnen kopen. Op die manier kan drukte worden voorkomen, waardoor iedereen voldoende afstand van elkaar kan bewaren.

15 juni

Vanaf 15 juni kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Verder wordt door het kabinet een plan gemaakt om later het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

1 juli

Gemeenschappelijke toiletten en douches op campings en vakantieparken mogen weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers voor bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen worden verhoogd naar 100 personen. Dat geldt dan ook voor samenkomsten zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

1 september

Als het coronavirus rond deze tijd nog steeds voldoende onder controle is, kunnen fitnessclubs, sauna's, wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino's de deuren weer openen. Ook sekswerkers mogen dan weer aan de slag. 

Contactsporten en binnensporten zouden vanaf 1 september weer mogen plaatsvinden, dat geldt dan voor alle leeftijden. Sportwedstrijden mogen plaatsvinden zonder publiek, dat geldt ook voor het betaald voetbal. 

Voorafgaand aan 1 september neemt het kabinet een besluit over evenementen met veel publiek. Daarbij valt te denken aan festivals en grote concerten.

Kijk hieronder de persconferentie van minister-president Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) terug.


advertentie