Gepubliceerd op 20 Maart 2019 om 12.01 uur

Man uit Oude Wetering haalt bakzeil tijdens kort geding tegen Nationale Politie

OUDE WETERING - Een man uit Oude Wetering die via een kort geding camerabeelden opeiste van de nacht dat hij zich ernstig verwondde in een politiecel in Deventer, krijgt die niet. De voorzieningenrechter in Den Haag liet woensdagochtend weten dat hij een andere procedure had moeten beginnen, bij de bestuursrechter. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

In de nacht van 4 op 5 mei 2010 werd de man in verwarde toestand opgesloten in een politiecel. In de cel verwondde de man zichzelf. Hij nam negen keer een aanloop en beukte met zijn hoofd tegen de celdeur. De man kreeg een hartstilstand en raakte daarna in coma. De man is blijvend gehandicapt en aangewezen op dagopvang.

De advocaat van de man wilde de videobeelden van bewakingscamera's graag gebruiken tijdens de hogerberoepszaak van de man, waarin om een schadevergoeding wordt gevraagd. Volgens de raadsvrouw geven de beelden een brede beschrijving van de gebeurtenissen en het gedrag van de overige personen. Zo wil de de raadsvrouw aantonen dat de politie eerder had moeten ingrijpen. 

Rijksrecherche

De Rijksrecherche stelde een onderzoek in en in maart 2018 besloot de rechtbank dat de politie niet onrechtmatig heeft gehandeld. Het echtpaar ging tegen die uitspraak in hoger beroep. De advocaat van de Nationale politie was eerder al van mening dat het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche volstaat, daar is ook een omschrijving van de camerabeelden in verwerkt. 

'Het eerdere verzoek tot verstrekking van de beelden op basis van de Wet Politiegegevens werd afgewezen in november 2018', meldde de advocaat. 'De termijn om tegen die beslissing in beroep te gaan, werd overschreden en daarmee is deze beslissing onherroepelijk.'

Lees ook: Man uit Oude-Wetering daagt Nationale Politie voor de rechter

advertentie
advertentie