Lappen grond gezocht voor nieuwe hoogstamboomgaarden

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken is op zoek naar stukken land om nieuwe hoogstamfruitboomgaarden in te richten. Het doel is om binnen drie jaar 1.000 bomen te planten in de regio. Het fonds werkt hierin samen met agrarische collectieven en met het Landschapfsonds Holland Rijnland.

Zo'n boomgaard bestaat uit minimaal vijf fruit- of notenbomen van oer-Hollandse rassen. De takken zitten, zoals de naam al doet vermoeden, relatief hoog in de bomen. 'Helaas zijn er steeds minder hoogstamfruitboomgaarden. De teloorgang is een gemis voor het landschap én de biodiversiteit', meldt het Landschapfsonds in een bericht. Het project Hoogstamfruitboomgaarden 2020 is ook bedoeld om bestaande boomgaarden in stand te houden.

De aanschaf van hoogstamfruitbomen wordt gestimuleerd en er worden cursussen over het onderhoud ervan georganiseerd, om te zorgen voor een optimale groei en vruchtontwikkeling. Er is uiteindelijk zo'n 100.000 euro beschikbaar voor het project. 'Voor een eigen bijdrage van 20 euro per boom kunnen nieuwe bomen worden aangeschaft of vervangen in de gemeenten die behoren tot het gebied van Holland Rijnland en de Rijn- en Veenstreek.'

50 tot 150 bomen per hectare

Het Landschapsfonds is op zoek naar stukken grond van tenminste 500 vierkante meter groot. 'Afhankelijk van hoe groot de bomen kunnen worden, gaat het om 50 tot 150 bomen per hectare.' De eigenaar van het perceel is verantwoordelijk voor het onderhoud van de boomgaard, de opbrengst is ook voor de eigenaar. 'Er zijn wel mogelijkheden voor financiële ondersteuning van het beheer.'

Geïnteresseerden kunnen zich tot 29 oktober aanmelden bij Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken voor de eerste ronde van het initiatief.

advertentie advertentie