Coronamaatregelen regering: basisschool en kinderopvang open, zorg en horeca niet

Gepubliceerd op 21 April 2020 om 19.41 uur

KAAG EN BRAASSEM - Basisscholen en kinderopvanglocaties kunnen na de meivakantie, op 11 mei, weer open. Dat heeft de regering dinsdag besloten op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet in de coronacrisis.

Basisscholen gaan nog niet volledig open maar gedeeltelijk, maakten premier Mark Rutte (VVD) en RIVM-directeur Jaap van Dissel bekend tijdens een persconferentie. Kinderen zullen vijftig procent van de tijd naar school gaan.

Als zich in mei geen grote uitbraken voordoen na de openstelling van basisscholen, kan ook het voortgezet onderwijs per dinsdag 2 juni hervat worden in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Vooralsnog is er geen zicht op het hervatten van fysiek onderwijs op mbo-, hbo- en universiteitsniveau.

Zorg, ouderen, contactberoepen en horeca

Bezoek aan gehandicapteninstellingen, verpleeg- en verzorgingshuizen blijft verboden. De kans op verspreiding van het coronavirus is te groot. Dat geldt ook voor contactberoepen. De intelligente lockdown liep tot en met 28 april en wordt met drie weken verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Dat betekent dat onder meer horeca-, sport- en vrijetijdsgelegenheden dicht blijven.

Wel wordt het advies om op bezoek te gaan bij zeventigplussers aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van zeventig jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Sport en evenementen

Kinderen tot twaalf jaar mogen sporten zonder anderhalve meter in acht te nemen, jongeren tussen de twaalf en achttien jaar mogen ook in teamverband sporten maar moeten wel anderhalve meter afstand houden. Wedstrijden zijn verboden. Ook topsporters mogen individueel gaan trainen. Georganiseerde sport en teamsporten voor volwassenen blijven tot nader order verboden.

Vergunnings- en meldingsplichte evenementen in Nederland waren tot juni verboden. Dat verbod wordt opgerekt naar 1 september.

advertentie advertentie