Gepubliceerd op 05 Maart 2019 om 10.39 uur

Busbaan N207 Alphen - Leimuiden gaat niet open voor auto’s

KAAG EN BRAASSEM - Op de recent aangelegde busbaan van de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden zullen geen auto's gaan rijden. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens het eerste televisiedebat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.

Met uitzondering van VVD ziet geen van de provinciale politieke partijen het zitten om auto's toe te laten op de busbaan. Tot teleurstelling van de Kaag en Braassemse politiek en inwoners uit de regio.

Liever de bus, dan de auto

'Dan staat de bus straks in de file tussen de auto's', aldus PvdA-lijsttrekker Anne Koning. 'Het openbaar vervoer moet op één staan', haakt Jaap Haasnoot (50PLUS) aan. Ook D66 is duidelijk: 'Het openbaar vervoer moet voorrang krijgen op de auto's', vindt Jeroen Heuvelink.

ChristenUnie (Arjan Witte) stipt aan dat meer bussen goed voor het milieu is. 'Meer bussen en goedkopere buskaartjes', voegt SP'er Lies van Aelst toe. 'En bussen tot laat laten rijden in de kernen', aldus Martine de Bas van Code Oranje.

Iets meer draagvlak voor vrachtverkeer

Is het dan een idee om ook vrachtverkeer toe te laten op de busbaan? 'Ja', zegt Nico de Jager, lijsttrekker van SGP. 'Nee', zegt zijn collega van GroenLinks. 'Uit een gehouden proef is gebleken dat vrachtwagens op de busbaan gevaarlijk is. Vooral bij het invoegen. Het leverde ook geen tijdwinst op', meent Berend Potjer.

Adri Bom van CDA vindt dat er alleen auto's op de busbaan mogen rijden als zou blijken dat het verkeer uit de kernen weghaalt, zodat er in dorpen veiligere situaties ontstaan.

Alleen Floor Vermeulen (VVD) is voorstander, op dit moment ook provinciegedeputeerde Verkeer: 'Maar, dan moeten we ook alle kruisingen aanpakken. Anders niet, dan ontstaan er files.' Geen gelijkvloerse kruisingen meer, maar tunnels. 'En ja, dat kost tientallen miljoenen euro's. Maar dat is wel een beleid en de visie die onderstreept wordt door de betrokken gemeenten.'

Hieronder kun je het debat over het wel of niet openstellen van de busbaan op de N207 terugkijken:

advertentie
advertentie