Gepubliceerd op 27 Juni 2019 om 17.55 uur

Beroemd en berucht: dit moet je weten over de eikenprocessierups

KAAG EN BRAASSEM - Het beestje is lastig te bestrijden en is deze zomer niet meer weg te slaan uit de media: de eikenprocessierups. We zitten middenin het seizoen van de Thaumetopoea processionea, de rups van een nachtvlinder, die met zijn brandharen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaakt.

Volgens onderzoekers is het aantal eikenprocessierupsen in Nederland dit jaar drie keer hoger dan in andere jaren. Het is lastig om je tegen de rupsen te wapenen. De brandharen kunnen namelijk in de lucht rondwaaien, klachten ontstaan dus niet alleen wanneer je de rupsen aanraakt.

Het is dus raadzaam om plekken waar de rupsen zich ophouden te vermijden. Mochten er toch brandharen op je kleding terecht zijn gekomen, verwijder deze dan en was de kleding grondig. Bij voorkeur op zestig graden. Bestrijd of verwijder de rupsen niet zelf. Maak melding bij de gemeente, of schakel een gespecialiseerd bedrijf in.

Wat te doen bij klachten?

Heb je toch klachten? Probeer dan niet te krabben en wrijven. Het is goed om te weten dat de klachten die de brandharen van de rupsen veroorzaken vanzelf weer verdwijnen.

Brandharen op je huid kun je verwijderen door plakband of tape op je huid te plakken en dit er weer vanaf te trekken. Daarnaast helpt het ook om de huid en ogen te spoelen met lauw water. Zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven bij hevige jeuk.

Honden

De rupsen kunnen ook klachten veroorzaken bij dieren. Vooral honden kunnen bij blootstelling aan de brandharen last krijgen van de ogen, lippen en tong. Bij acute klachten van een hond wordt geadviseerd om direct een dierenarts in te schakelen.

'Er kan een heftige irritatiereactie optreden, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot afsterving van weefsel', legt een dierendermatoloog uit aan de NOS. 'Als dat de tong is, dan heeft dat zeker consequenties voor het kunnen eten en drinken.' Een dierenarts kan de irritatiereactie met een injectie onderdrukken.

advertentie
 
advertentie