Verdachte in moordzaak Mimoun Bergoual: ‘Ik ging naar Oud Ade om te bemiddelen’

Foto: John van der Tol

OUD ADE - Twee verdachten in de moordzaak in gehucht Oud Ade hebben kort voor het misdrijf contact met elkaar gehad. Dat blijkt uit telefoongegevens, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De inhoudelijke behandeling van de moord op Mimoun Bergoual (66) begon dinsdag. Dinsdag werd de verdachte en weduwe van Mimoun Bergoual bevraagd, woensdag waren drie mannelijke verdachten aan de beurt, onder wie Zakaria C. (25) en Youssef C. (33).

Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. De vier verdachten, waaronder drie Fransmannen, werden eind maart 2021 aangehouden. Verdachte Zakaria C. ontkende altijd dat hij medeverdachte Youssef C. zou kennen. Telefoongegevens zouden dit echter ontkrachten, stelde het OM. Ook Youssef C. zei woensdag contact te hebben gehad met Zakaria C., ook in de nacht van 28 op 29 december.

Om 01.15 uur zou een van de eerste berichten zijn binnengekomen op de telefoon van Youssef C., verstuurd vanaf een telefoon die aan Zakaria C. wordt gelinkt. 'Ik bereid de tiran voor', luidde het bericht en onder meer 'Wacht even, pas op, hij wordt wakker', 'kom je eraan of niet'. Youssef C. zou hierop terug hebben gestuurd: 'Ik ben aangekomen.' Andere berichten die met de telefoon van Zakaria C. werden verstuurd zouden bestaan uit 'Het is goed, ga je gang', 'Alles open' en 'Is het goed voor je of niet.' Zo bleek tijdens de zitting.

De echtgenote van Mimoun, Latifa T. (40), werd dinsdag bijna de hele dag ondervraagd door de rechtbank. Sinds ze vast zit heeft ze inmiddels twee keer haar verklaring veranderd. Ze meende dat ze nu toch écht dé waarheid vertelt. Volgens haar vielen Youssef C. en zijn buurman, Stevens S. (50), op 29 december 2020 rond half 2 ’s nachts de woning binnen. Youssef C. en Mimoun zouden hebben gevochten, zij zou door S. in de wc zijn opgesloten. Daarnaast zei ze ook dat Zakaria C. bij de overval betrokken was. T. en hij hadden een affaire. Hij zou haar regelmatig onder druk zetten, bedreigen en mishandelen, aldus de vrouw.

Net als T. dinsdag deed, gaf Zakaria C. woensdag ook weinig concrete antwoorden en bleef bij zijn eerdere verklaringen. Hij beriep zich meerdere malen op zijn zwijgrecht. Over de vele appjes die werden getoond zei hij onder meer: 'Ik weet van niks. Ik werd bij de politie geconfronteerd met die berichten die ik nooit eerder had gezien. Ik heb geen idee.'

Ontmoeting in shisalounge

Youssef C. verklaarde woensdag Zakaria C. eerder te hebben ontmoet in een shishalounge in Frankrijk. Ook gaf hij toe dat hij die berichten had gestuurd. De twee zouden eerder in de shishalounge met elkaar hebben gepraat op het toilet, waarna Zakaria C. een verzoek deed aan Youssef C., aldus de verdachte.

'Zakaria was aan het huilen. Hij vertelde over problemen tussen zijn zus en haar echtgenoot in Nederland. De echtgenoot zou zijn zus slaan en hij vroeg mij om te bemiddelen tussen de twee. Het raakte mij, mijn vader sloeg mijn moeder vroeger ook. Ik raakte er geëmotioneerd door.' Hij zou daarom overstag zijn gegaan. Hij kreeg naar eigen zeggen een telefoon van Zakaria C. om contact met hem te houden en vroeg zijn buurman om hem met de auto naar Oud Ade te rijden. Die zou hij echter niet hebben verteld dat hij naar Nederland moest om te bemiddelen, maar om papieren te regelen, legde de verdachte verder uit.

Midden in de nacht

'Ik moest de situatie tot rust brengen tussen de zus en de echtgenoot en de man wat schrik aanjagen omdat hij haar sloeg', aldus Youssef C. Een van de rechters fronste zijn wenkbrauwen. 'Dat is geen bemiddelen meer toch?', vroeg hij zich hardop af. Ook bleek dat Youssef C. geen Nederlands spreekt. 'Hoe wilde u dan bemiddelen?', vroeg de rechter nog door. Met gebaren, reageerde hij.

Youssef C. zou rond 19.00 uur of 20.00 uur naar Nederland zijn vertrokken, wat de rechtbank een vreemd tijdstip vond. 'Dan komt u dus in de nacht in Nederland aan, bij mensen die u niet kent, om te bemiddelen, terwijl u de Nederlandse taal ook niet kent', aldus de rechter. 'Ja, ik dacht daar eigenlijk niet echt over na. Ik had een auto kunnen regelen en dacht: ik ga gelijk.' Uit telefoongegevens die worden getoond in de rechtszaal blijkt dat hij rond half 2 ’s nachts naar een nummer, dat aan Zakaria C. wordt gelinkt door de politie, de boodschap 'ik ben aangekomen' stuurde.

'Wat voor leugens zijn dit?'

Medeverdachte Zakaria C. reageerde verhit nadat hij het verhaal van Youssef C. aan had gehoord. 'Wat voor leugens zijn dat? Wat voor spelletjes? Gisteren en vandaag kom ik erachter dat er hier twee acteurs zijn', riep hij. En vervolgde: 'Deze man liegt. Vertel hoe het zit, vertel wie je heeft gestuurd.'

Eenmaal bij de woning zou Youssef C. voor het hek hebben gewacht, S. bleef in de auto, legde de verdachte woensdag verder uit. Het hek naar de woning was op dat moment nog dicht volgens hem. 'Toen zag ik Latifa aankomen. Ik probeerde me voor te stellen, vroeg met gebaren waar haar man was.' Die zou daarna ook naar buiten zijn gekomen.

Weer terug naar Frankrijk

Youssef C.: 'Ik had een jongere man verwacht, ik dacht eerst dat het haar vader was. Ik begreep het niet goed meer. Aan Latifa zag ik ook geen verwondingen die duiden op geweld, zoals een gescheurde lip of blauwe plekken.' Mimoun zou volgens de verdachte al snel willen dat hij weggaat, anders zou hij de politie bellen. Hij zou Youssef C. in zijn nek hebben gegrepen. Hierop zou Youssef C. weg zijn gegaan, terug in de auto, waarna hij de hele rit terug naar Frankrijk geslapen zou hebben, aldus de verdachte.

De rechtbank benoemde dat er dna-sporen van Youssef C. zijn aangetroffen onder een vingernagel van Mimoun. Ook zijn er sporen van hem gevonden op een tandenborstel. 'Naast dna-sporen van Mimoun. Het onderzoek is niet zomaar gedaan. Aanleiding is de verklaring van Latifa waarin ze zegt dat Mimoun u gebeten heeft. Er zat bloed op de tandenborstel', aldus de rechter.

Dna-sporen op tandenborstel

Met de tandenborstel zouden de tanden van Mimoun mogelijk zijn gepoetst om te proberen om sporen te wissen, hield de rechtbank voor. 'Ik zit u hier niet voor te liegen. Zakaria weigert veelal te antwoorden op vragen. Er zitten een miljoen bewijzen in de telefoon en ik hoor hem zeggen: de politie liegt. Ik heb niets om te ontkennen', zei Youssef C. fel. In afgeluisterde telefoongesprekken van bekenden van Youssef C. zou ook worden gesproken over dat Biscuit, wat zijn bijnaam is, had verteld dat hij was gebeten toen hij een man wilde doden, aldus de rechtbank.

De laatste mannelijke verdachte, de buurman van Youssef C., bevestigde woensdag zoals eerder dat hij naar Nederland is gereden op 28 december 2020. 'Youssef vroeg het eind van de middag. Ik ben akkoord gegaan om hem een dienst te bewijzen, zo zit ik gewoon in elkaar.' Hij gaf ook aan dat Youssef C. had gezegd dat hij papieren moest ophalen. 'Ik heb verder geen bijzonderheden gevraagd.'

Uitspraak in juni

De inhoudelijke behandeling wordt vrijdag en volgende week voortgezet. De uitspraak volgt op 21 juni.

advertentie advertentie