Gratis vakantietest van GGD komt op gang: ‘We zijn steeds beter bereikbaar’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Sinds deze week kunnen vakantiegangers zich gratis laten testen op het coronavirus. Deze 'vakantietesten' zorgen voor drukte bij het landelijk telefoonnummer om een afspraak te maken voor zo'n test. Dat zegt Inez van Gils, teamleider teststraten bij de GGD Hollands Midden.

Alle Nederlanders die deze zomer op vakantie gaan naar het buitenland, kunnen in juli en augustus een gratis coronatest aanvragen voor vertrek. Sommige vakantielanden eisen zo'n negatieve test voordat ze toegang verlenen. Volgens Van Gils is het in teststraten van de GGD's prima te doen en kunnen mensen gewoon een plekje vinden. 'Het probleem is het telefoonnummer, omdat ook het maken van een afspraak online nog niet helemaal vlekkeloos verloopt', vertelt ze aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Vanaf dinsdagochtend had het mogelijk moeten zijn om via de site testenvoorjereis.nl een sneltest of PCR-test in te plannen. Die test kan dan worden afgenomen door de GGD of door een reeks commerciële bedrijven die in opdracht van het kabinet werken. De overheid had de ICT voor het inplannen van een afspraak niet op tijd klaar. Inmiddels is het wel mogelijk om via de website testenvoorjereis.nl een testafspraak te maken.

3,5 miljoen testen

Na wat opstartproblemen gaat het volgens Van Gils bij alle partijen die aan tests meewerken wel steeds beter. 'We zijn steeds beter bereikbaar. Maar het was wel een race tegen de klok.' De website werd dinsdagavond rond 21.00 uur pas in gebruik genomen. 'Het bleek technisch behoorlijk ingewikkeld om alle nieuwe aanbieders op de systemen aan te sluiten', meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij doelt daarbij op het systeem waarmee online afspraken kunnen worden ingepland en op de CoronaCheck-app waar de uiteindelijke uitslag van de test moet worden opgehaald.

Van Gils meldt dat de GGD's meer dan voldoende capaciteit hebben om de testen uit te voeren. 'Dus iedereen die getest wil worden, kan ook getest worden.' Het kabinet vermoedt dat maximaal 3,5 miljoen mensen zich zullen laten testen. Er wordt 249 miljoen euro voor uitgetrokken. Het gaat om zowel pcr-testen als de (snellere) antigeentesten. Mensen die via hun reisorganisatie al een test hebben ingepland, kunnen dat geld via het reisbureau terug krijgen.

advertentie advertentie