GGD begonnen met vaccineren in Leids congrescentrum

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Tien dagen nadat Nederland startte met het vaccineren van zorgmedewerkers tegen het coronavirus, is ook GGD Hollands Midden begonnen met inenten. Sinds vrijdag krijgen 400 mensen per dag hun eerste vaccinatie.

Iedere nacht worden de doses vaccins die de aankomende dag toegediend worden, vanuit het distributiecentrum in Oss naar Leiden gereden. De gezondheidsdienst heeft evenementen- en congreshal ECC Leiden aangewezen als regionale vaccinatielocatie. In februari opent de GGD ook een vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn en Gouda, later volgen nog vier extra plekken.

Bewust heeft de GGD in de regio Hollands Midden, evenals de meeste andere GGD'en in Nederland, ervoor gekozen om anderhalve week te wachten met vaccineren. Zo kon eerst gekeken worden wat in andere regio's goed ging en beter kan. 'Daaruit bleek dat in administratieve processen verbeteringen mogelijk bleken, maar ook de looproutes hebben we aangepast', vertelt GGD-directeur Sjaak de Gouw over de lessen die geleerd zijn.

'Onze medewerkers zijn bij alle andere locaties gaan kijken. Daar hebben we een hoop geleerd, met name in de logistiek. Bijvoorbeeld: waar gaan artsen staan en hoeveel heb je er nodig? Maar ook: welke vragen worden gesteld en hoe kun je het beste zoeken in de registratiesystemen?', vervolgt De Gouw. 'Allerlei hele praktische dingen die ervoor zorgen dat wij zeker weten dat nu alles goed verloopt.'

Studio Alphen maakte de onderstaande reportage over de start van het vaccineren in ECC Leiden.
advertentie advertentie