Flinke afname van meldingen vliegtuiglawaai in Kaag en Braassem

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - In het jaar 2023 is er in Kaag en Braassem een stuk minder geklaagd over geluidsoverlast veroorzaakt door vliegtuigen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Meerdere dorpskernen in Kaag en Braassem maken onderdeel uit van de aanvliegroute van de Kaagbaan op Schiphol. 

BAS maakte afgelopen week de jaarraportage bekend. Daarin is over heel Nederland gezien een toename van zeven procent van het aantal klachten over geluidsoverlast veroorzaakt door vliegtuigen. Die lijn is niet te zien in de gemeente Kaag en Braassem. Dat blijkt uit de cijfers die zijn opgevraagd door Studio Kaag en Braassem. Daarin is namelijk een afname in het aantal klachten van 26,8 procent. In totaal werd in het afgelopen jaar 1566 keer een melding gemaakt van overlast. In 2022 ging dat nog om 2140 meldingen.

De grootste daling was te zien in het aantal meldingen over landende vliegtuigen. In het jaar 2022 kwamen er 959 meldingen binnen vanuit Kaag en Braassem over geluidsoverlast door landende vliegtuigen. Het afgelopen jaar halveerde dat ruim, naar slechts 414 meldingen. De meeste meldingen kwamen uit Rijnsaterwoude: 153.

Onderhoud

Het aantal klachten over lawaai door opstijgende vliegtuigen bleef ongeveer gelijk. In 2022 kwamen er 1181 meldingen binnen bij BAS. In 2023 waren dit er 1152. Vanuit Leimuiden kwamen er 714 meldingen binnen en vanuit Rijnsaterwoude 306. De overige dorpskernen blijven ver achter in het aantal meldingen, vaak beperkt tot enkelingen of tientallen.

Bij de cijfers moet de kanttekening worden gemaakt dat de Kaagbaan enige tijd in onderhoud is geweest, waardoor het aantal vliegbewegingen boven Kaag en Braassem een periode beperkter is gebleven. Het aantal vluchten van Schiphol nam het afgelopen jaar wel fors toe, van 85.815 naar 94.903. 

advertentie advertentie