Gepubliceerd op 15 Juni 2019 om 16.03 uur

Eetbare rozen uit Roelofarendsveen fleuren restaurantgerechten op

ROELOFARENDSVEEN - Rozenblaadjes door een salade, in een glas champagne of als garnering bij een dessert. Marius Rodewijk kweekt sinds kort niet alleen rozen voor in een vaas, maar ook een eetbare variant. Hij levert de bloemen momenteel alleen nog aan de horeca, maar de wens is om de eetbare rozen in de toekomst ook in de supermarkt te kunnen verkopen.

'We zijn hier een tijdje geleden mee begonnen, omdat de concurrentie voor gewone rozen vanuit het buitenland steeds meer toeneemt', vertelt Rodewijk terwijl hij door zijn kas met eetbare bloemen loopt. Door zich te specialiseren in het kweken van eetbare rozen hoopt de kweker een grote speler te kunnen worden op deze nichemarkt.

'Het is wel even omschakelen, want eetbare rozen moeten voldoen aan de strenge voorwaarden van voedselveilgheid die ook voor groenten en fruit gelden', zegt hij. Rodewijk heeft daarom een speciale ruimte in zijn kas gereserveerd voor de eetbare rozen. Iedereen die daar binnen komt moet zijn handen ontsmetten met alcohol.

Gewone roos en eetbare roos

Het verschil tussen een gewone roos en een eetbare roos is eigenlijk niet te zien. 'Het heeft alles te maken met de manier van telen', legt Rodewijk uit. 'Bij gewone rozen worden er soms chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij een eetbare roos mag dit absoluut niet. Hier worden alleen natuurlijke vijanden gebruikt om ziektes te bestrijden, zoals roofmijten en galmuggen.'

Maar hoe zien we de roos uit de kas uiteindelijk terug op ons bord? 'De rozenblaadjes kunnen in veel verschillende recepten gebruikt worden, maar vaak dient het als een soort garnering. De rozenblaadjes hebben niet echt veel smaak, dus daarom kunnen chefkoks dit heel mooi als decoratie gebruiken.'

'Gasten vinden het heel leuk'

Een van de chefkoks die de eetbare rozen gebruikt is Stephan Möllers van restaurant Plantage 87 in Oude Wetering. 'Ik vind het zeker een toegevoegde waarde voor een gerecht. Je kan het wel zonder roosjes doen, maar dan ziet het er toch een stuk minder leuk uit', vertelt hij. 'Gasten worden op deze manier verrast door wat er op hun bord ligt.' 

Inmiddels gebruikt Möllers de rozen al een tijdje in zijn gerechten. 'Mijn gasten zijn ook erg enthousiast, dus ik blijf er zeker mee doorgaan', zegt hij, terwijl hij een dessert met rozenblaadjes staat te maken. 'Bijkomend voordeel is dat de roos het hele jaar door verkrijgbaar is. Dat is ook heel handig', lacht hij.

advertentie
advertentie