Bijeenkomst voor nieuwe inwoners Kaag en Braassem: ‘Gastvrijheid binnen gemeente laten zien’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Ieder jaar verwelkomt de gemeente Kaag en Braassem zo'n driehonderd nieuwe inwoners. Om hen zich meer en sneller welkom te laten voelen, organiseert de gemeente in november een speciale bijeenkomst voor nieuwe inwoners.

‘Ik merkte in gesprekken met inwoners, zeker in de nieuwbouwwijken, dat veel van hen die van buiten komen – we noemen ze gekscherend “import” – graag willen integreren, maar niet weten hoe’, vertelde burgemeester Astrid Heijstee in het radioprogramma KB Actueel van Studio Kaag en Braassem. ‘En ook nieuwe inwoners van allochtone afkomst geven aan dat ze hier echt wel iets willen doen. Als ik dan met oude Veenders spreek, bijvoorbeeld bij de viering van hun huwelijksjubileum, dan zeggen deze “Ze snappen het hier niet”. Maar juiste deze Veenders, die zo trots zijn op hun gebied, kunnen deze trots, samen met ons, op de nieuwelingen overbrengen.’

De gemeente is de eerste plek waar de mensen komen wanneer ze zich inschrijven als nieuwe inwoners van Kaag en Braassem. ‘Wij zijn hun eerste contact. Dat geeft ons de kans om ze welkom te heten. We kunnen de gastvrijheid binnen de gemeente laten zien. En wij kunnen de nieuwe inwoners bij hun inschrijving direct meegeven dat we ze willen helpen met integreren', aldus Heijstee.

'Saamhorigheid is belangrijk'

Op dit moment wordt gewerkt aan de speciale bijeenkomst voor nieuwe inwoners. ‘Hierin willen we ze in contact laten komen met elkaar én met de maatschappelijke organisaties en verenigingen die we hier hebben. Want juist die saamhorigheid is belangrijk. Hier kijken we naar elkaar om en letten we op elkaar en dat willen we de nieuwe inwoners ook meegeven. Laat ons gastvrij en welkom zijn', besluit de burgemeester.

KB Actueel wordt iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie