AmandiHuis organiseert bijeenkomst om nieuwe vrijwilligers te werven

NIEUWE WETERING - Het AmandiHuis in Nieuwe Wetering staat te springen om nieuwe vrijwilligers. Om die reden wordt op donderdag 3 maart een informatieavond gehouden om nieuwe vrijwilligers te werven.

Het AmandiHuis is sinds 2020 een plek voor mensen in de laatste levensfase en mensen die tijdelijk intensieve zorg nodig hebben. Deze kleinschalige locatie voor palliatieve zorg heeft in totaal vier bedden voor gasten. ‘We hebben vrijwilligers nodig voor de zorg en de gasten en de familie. We hebben vrijwilligers nodig om te koken. Dagelijks wordt er in het AmandiHuis een verse maaltijd gekookt', zegt Lonneke de Vries, één van de coördinatoren van het AmandiHuis, in het radioprogramma KB Actueel.

'En we zoeken vrijwilligers voor het verzorgen van de tuin. Die is natuurlijk ook nieuw aangelegd en moet goed onderhouden worden. Daarnaast zijn we op zoek naar vrijwilligers die voor de organisatie AmandiThuis bij mensen thuis ingezet willen worden. Daar kan ook de mantelzorger ontlast worden voor mensen die thuis willen sterven.'

Niet voor iedereen weggelegd

Werken bij het AmandiHuis is niet voor iedereen weggelegd. Volgens De Vries worden er bepaalde kwaliteit gevraagd van een vrijwilliger. ‘We gaan ook in gesprek om te kijken: ‘Is deze functie voor jou passend?'.' Vrijwilligers moeten er graag voor iemand anders willen zijn en daar ook plezier aan beleven. 'Want je kunt wel heel veel geven aan een ander maar je moet er ook wel een stukje genoegdoening uithalen. Anders houd je het niet vol.'

Ervaring in de zorg is volgens De Vries niet per se nodig. 'Veel vrijwilligers hebben ervaring met de dood en weten hoe mooi het kan zijn als je daarin ondersteund wordt door anderen.’ De informatieavond van het AmandiHuis wordt op donderdag 3 maart vanaf 19.30 uur georganiseerd in dorpshuis De Kern. Vooraf aanmelden is verplicht.

Hieronder is het volledige interview met Lonneke de Vries te beluisteren. KB Actueel is iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie