Aangepaste dodenherdenking op 4 mei: kom niet naar de herdenkingsplekken

Gepubliceerd op 21 april 2020 om 14.08 uur

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het college van burgemeester en wethouders legt op maandagavond 4 mei een krans op de herdenkingsplekken in de dorpen van de gemeente Kaag en Braassem. De gemeente benadrukt dat het dit jaar tijdens de dodenherdenking niet de bedoeling is om naar de herdenkingsplekken te komen. 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Vanwege het coronavirus kunnen de herdenkingen door het hele land niet op normale manier plaatsvinden. 'Onze collegeleden leggen eerder op de avond een krans op de herdenkingsplekken in de dorpen', meldt de gemeente. 'Er wordt ook geen toespraak gehouden.'

Mensen die bloemen willen leggen bij monumenten worden verzocht dat op een ander moment te doen dan rond 20.00 uur. Alle blazers in Nederland worden door het Nationaal Comité opgeroepen om het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Daar zijn ook minister-president Mark Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité bij aanwezig.

De koning houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

advertentie