Veenmeermin trakteert Leidenaren op 800 bossen tulpen om aandacht te vragen voor routes

Foto: Erma Rotteveel

ROELOFARENDSVEEN - Afgelopen zaterdag 6 april trakeerde ‘de Veenmeermin’ op achthonderd bossen tulpen in Leiden. Met de actie, georganiseerd door Stichting De Tulpenroute, wordt aandacht gevraagd voor wandel- en vaarroutes in Kaag en Braassem en de geschiedenis van de tulp.

Met de attentie die de Veenmeermin gaf aan de Leidenaren vroeg ze ook om aandacht voor drie routes om het dorp heen: een twee uur durende vaarroute door de polders van Roelofarendsveen, een fietsroute van 30 kilometer door Kaag en Braassem, Leiden en Leiderdorp en een wandelroute van 15 kilometer in en rondom Roelofarendsveen.

Een man zou zelfs zo vrolijk zijn geweest van de actie dat hij op zijn knieën ging om de tulpen aan zijn vrouw te overhandigen.

'Ook de polders zijn een verborgen schat'

‘Wie een van de tochten volgt, jaagt op haar sporen, op zoek naar het bewijs van haar bestaan. Niet alleen het waterwezen, ook de polders zijn een verborgen schat’, schrijft Kaag en Braassem Promotie. Het doel van de actie is om bezoekers van gemeente Kaag en Braassem langs de drie routes de geschiedenis van de tulp over te brengen. ‘Niet alleen het waterwezen, ook de polders zijn een verborgen schat’, geeft Kaag en Braassem Promotie aan.

In de Roelofarendsveense wateren zijn op de vaarroute informatieborden geplaatst en zijn kassen voorzien van enorme foto’s die samen het verhaal vertellen van de lokale geschiedenis. Ook op de fietsroute zijn tien fotopanelen geplaatst met ‘gevonden bestaansbewijzen van de Veenmeermin en de historische verhalen erachter.’ De wandelroute komt langs vijf van die panelen.

Honderd miljoen tulpen

De bloem was bewust gekozen voor het evenement. Roelofarendsveen staat bekend als tulpendorp en kweekt per jaar meer dan honderd miljoen tulpen, een groot deel van de totale Nederlandse productie.

‘Na afloop sluisde de boot met de Veenmeermin naar de polders en verdween ze weer in het water, om volgend jaar op haar verjaardag zeker weer te verschijnen’, schrijft Kaag en Braassem Promotie.

advertentie advertentie