Seinen op groen voor bouwen in de Gnephoek

Foto: ANP

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De seinen staan op groen voor de bouw van 5500 woningen in de Gnephoekpolder bij Alphen aan den Rijn. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de provincie Zuid-Holland, die jarenlang tegen de bouw in de polder is geweest, heeft zich nu toch achter het plan geschaard.

Over het bouwen in de polders ten westen van Alphen aan den Rijn wordt al jaren gediscussieerd tussen de provincie en de gemeente. Alphen aan den Rijn wilde aanvankelijk zo'n 10.000 huizen bouwen in de Gnephoek- en de Vrouwgeestpolder, die voorheen voor landbouw werden gebruikt.

De provincie was lang tegen woningbouw, omdat de drassige grond in bepaalde laaggelegen delen van de polders zich daar niet voor zou lenen. In oktober stemde de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn al in met een plan voor de Gnephoekpolder. Dat plan is een ruwe schets voor de nieuwe wijk en werd vervolgens voorgelegd aan de provincie en die is er dus positief over.

Voorbeeld voor woningbouw en natuur

'Er ligt nu een heel ander plan dan eerst', verdedigt provinciegedeputeerde Anne Koning (PvdA) haar ommezwaai. 'De gemeente heeft onze opmerkingen en adviezen daarin heel goed meegenomen.' In de Gnephoek wordt ook geïnvesteerd in de natuur, daarbij wordt rekening gehouden met het water- en bodemsysteem.

Ook de andere betrokken partijen, de regio Holland Rijnland en hoogheemraadschap Rijnland, zijn het eens met het plan. Dijkgraaf Rogier van de Sande (Hoogheemraadschap van Rijnland) noemt de ontwikkeling een voorbeeld voor woningbouw en natuur.

Nieuwe regeling

In de brief meldt De Jonge donderdag dat hij grote woningbouwlocaties zoals de Gnephoek wil ondersteunen. Voor zulke projecten zal hij in 2024 een nieuwe regeling vormgeven. De middelen die beschikbaar zijn voor de woningbouw, kunnen dan voor deze regeling worden gebruikt. Bij de Voorjaarsnota zal hierover een besluit worden genomen.

Voor de Gnephoekpolder betekent dit dat er een bijdrage van 50 miljoen euro komt. Op dit moment is er nog een gat van 67,5 miljoen euro. De gemeente Alphen aan den Rijn en marktpartijen willen daarvan beiden 4,4 miljoen euro voor hun rekening nemen. Het Rijk betaalt dus de rest van het tekort.

Voorwaarden

Dat het financieel klopt, was een van de voorwaarden die de provincie stelde bij het goedkeuren van het bouwplan. Verder wil Zuid-Holland toestemming van de Provinciale Staten. Die lijkt er wel te komen, aangezien GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord al hebben opgeschreven dat er in de Gnephoek ruimte is voor maximaal 125 hectare aan woonbouw.

De provincie wil daarnaast dat 40 procent van de nieuwbouwwoningen voor de sociale huur is. Twee op de drie nieuwe huizen moeten in de categorie 'betaalbaar' vallen. In de Gnephoek is ruimte voor 60 procent betaalbare woningen, laat Volkshuisvesting Nederland weten in een persbericht. Daar zitten ook woningen in de sociale- en middenhuur bij.

Als vierde voorwaarde heeft de provincie dat afspraken over onder meer mobiliteit, natuur, water en recreatie voor dit gebied worden vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. De gemeente hoopt in 2028 te kunnen beginnen met bouwen.

advertentie advertentie