Schaatsster Chloé Hoogendoorn en darter Johan van Velzen winnaars Sportverkiezing

Sportverkiezing alle winnaars Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing sportvrouw Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing sportman Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing oeuvreprijs Femke Heemskerk Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing sporttalent Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing aanmoedingsprijs G-team Foto: Renz Rotteveel
Sportverkiezing Kaag en Braassem Foto: Renz Rotteveel

KAAG EN BRAASSEM - Zes prijzen zijn donderdag uitgereikt tijdens de Sportverkiezing van gemeente Kaag en Braassem. Sportvrouw werd schaatsster Chloé Hoogendoorn, sportman darter Johan van Velzen, de titel sporttalent van het jaar ging naar schaatsster Fleur Hartveld en de sloeproeiers van Sloepweesje wonnen de titel sportploeg. De aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan het G-team van EMM'21. De oeuvreprijs ging naar Femke Heemskerk.

Vorig jaar kon de sportverkiezing niet doorgaan, omdat in die periode diverse sporten tijdelijk niet doorgingen vanwege de pandemie. De organisatie van Sportverkiezing Kaag en Braassem heeft er daarom voor gekozen om tijdens de nieuwste sportverkiezing de resultaten uit de jaren 2021 en 2022 mee te laten wegen in het juryberaad.

De jury van de Sportverkiezing ‘21/22, bestaande uit notaris Harriët Bijl (voorzitter) en voormalig topsporters Ronald van den Ing, Alieke Hoogenboom en Renz Rotteveel, maakte donderdag 20 april tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal van Poco Más de winnaars bekend.

Prijzenpakker

Fleur Hartveld, schaatsster, shorttrackster en inline skater, werd gekroond tot sporttalent van het jaar. Uit het juryrapport: 'Fleur Hartveld is een vrolijke, sportieve dame van 12 jaar die zich voor de volle honderd procent inzet in haar sporten. In 2022 werd ze Nederlands kampioen pupillen C, Zuid-Hollands kampioen marathon, districtskampioen en heeft ze een baanrecord gereden op de ijsbaan van Leiden. Met shorttrack, wat ze pas sinds kort fanatiek beoefend, heeft ze in Gent (België) de Easter Cup op haar naam geschreven. Ook op de skeelerbaan heeft ze al wat titels op haar naam staan. Zuid-Hollands kampioen meisje pupillen 1, in de regiocompetitie heeft ze alle wedstrijden gewonnen. En tijdens het Radboud International Tournament in Wervershoof haalde ze de derde plek. In 2022 nam ze voor het eerst deel in Oostende Flanders grand prix België waar een zeer sterk deelnemersveld aan de start stond uit heel Europa. Daar behaalde ze een zevende plek.'

De uit Woubrugge afkomstige Chloé Hoogendoorn werd in 2022 onder andere drievoudig Wereldkampioene en behaalde dat jaar ook twee Nederlandse titels. Chloé Hoogendoorn (18) schaatst op de lange baan en komt sinds maart 2022 uit voor schaatsteam TalentNED. Chloé leverde in 2022 als Junior A nog veel meer prestaties. Haar erelijst is lang.

Topdarter

Tot sportman van het jaar werd Johan van Velzen gehuldigd. 'Johan van Velzen heeft in 2022 zowel op nationaal niveau als internationaal niveau topprestaties geleverd. Tegen alle verwachtingen in schopte Johan het op de Dutch Open tot de laatste acht in een internationaal deelnemersveld van ruim drieduizend deelnemers. Het grootste en een hoog aangeschreven toernooi ter wereld waar iedere topdarter op afkomt. Een maand later kwam zijn kroon op het harde werken en wist hij in een zinderende finale zijn eerste grote titel te behalen als Nederlands Kampioen singel 2022. Maar het sprookje duurde voort en hij wist een Nederlandse Ranking te winnen en op het Open België WDF (telt mee voor WK) de finale te halen. Mede hierdoor heeft Johan zich geplaatst voor het langst lopende televisietoernooi, de Winmau World Masters.'

Sloeproeien

De jury koos Sloepweesje als sportploeg van het jaar. 'De sloeproeiheren van Sloepweesje zijn het afgelopen jaar overgegaan in een nieuw gebouwde sloep die nog niet optimaal is. Het jaar 2022 was dus een jaar van testen voor het herenteam. Niettemin zijn zij in 2022 zevende van Nederland geworden. En in 2021 zijn de heren ondanks lockdowns, beperkte trainingsmogelijkheden door de maatregelen en een zwaar wedstrijdprogramma, zelfs derde van Nederland geworden.

Overige prijzen

Het G-team van EMM21 ontving de aanmoedigingsprijs. Oud-zwemster Femke Heemskerk ontving uit handen van burgemeester Astrid Heijstee de oeuvreprijs voor alle jaren waarin de Veense op internationaal niveau prijzen in de wacht sleepte.

advertentie advertentie