Rattenplaag teistert speeltuin Rijnsaterwoude, buurtbewoner ziek geworden

Speelveld aan Woudse Hout Foto: Google Street View

RIJNSATERWOUDE - Het speeltuintje aan het Woudse Hout in Rijnsaterwoude is voorlopig verboden terrein voor kinderen. Een rattenplaag teistert de omgeving. De gemeente heeft het terrein met rood-witte linten afgezet. 

Stalen hekken, linten en een camera. Het is het huidige beeld van de speeltuin aan het Woudse Hout. Kinderen kunnen niet meer spelen in de speeltuin, maar de ratten leven in een paradijs. De omstandigheden zijn ideaal voor de dieren. Het is een waterrijk gebied. De dieren komen daar van nature voor. Daarnaast is er een kinderboerderij in de buurt, waar ratten ook veel voorkomen. Daarnaast heeft het oude gemeentehuis in de buurt een lange tijd leeggestaan. Onlangs zijn daar werkzaamheden begonnen, waardoor de ratten een nieuwe plek te lijken hebben gezocht. 

Ziekte van Weil

De gemeente is druk bezig met het bestrijden van de dieren, iets wat door strenge regels erg lastig is. Het is dan ook niet bekend hoelang de speeltuin gesloten blijft. Wel is duidelijk dat in de rest van Rijnsaterwoude nauwelijks overlast is door ratten. Ook niet bij naastgelegen basisschool Het Woud. In het AD is te lezen dat de beheerder van de dierenweide - gelegen aan de andere kant van de speeltuin - ziek is geworden door uitwerpselen van ratten. 'Onze beheerder heeft hoogstwaarschijnlijk de ziekte van Weil opgelopen, omdat die ratten overal hun uitwerpselen achterlaten en ja, het zijn beesten die een hoop bacteriën met zich mee dragen. Dus daar kom je al snel mee in aanraking als je hier veel loopt', zegt Jacqueline Grauwen, voorzitter van de dierenweide, tegen het AD.

Een andere vrees is dat de dieren kabels en leidingen doorknagen, waardoor kortsluiting en lekkages kunnen ontstaan. Voor zover bekend is dit nog niet gebeurd. 

advertentie advertentie