PVV de grootste in Kaag en Braassem bij Europese verkiezingen

Stembureau Foto: Studio Alphen

KAAG EN BRAASSEM - GroenLinks-PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De PVV werd de tweede partij en boekte de grootste zege. De partij van Geert Wilders groeit van één naar zes zetels op het Europese toneel. In Kaag en Braassem werd de PVV de grootste, voor de VVD. 

De opkomst in Kaag en Braassem is 51,3 procent. Van de mensen die hebben gestemd, stemde 21 procent op de PVV. Dat is een stuk meer dan de tweede partij, de VVD. Zij kregen 15,4 procent van de stemmen in de gemeente. GroenLinks-PvdA is de derde partij geworden, met 13,5 procent van de stemmen. 

Andere partijen in de top tien van Kaag en Braassem zijn CDA (12 procent), BBB (9,2 procent), D66 (8,1 procent), Volt (4,3 procent), NSC (3,8 procent), Partij voor de Dieren (3,3 procent) en Forum voor Democratie (2,6 procent).

Landelijk gezien is GroenLinks-PvdA dus de grootste geworden. De partij komt uit op acht zetels in het Europese Parlement. Dat zijn er twee meer dan de PVV, de nummer twee. De VVD is de derde partij geworden, met vier zetels. Daarachter volgen D66 en het CDA met drie zetels. Ook BBB en Volt (allebei twee zetels) en SGP, NSC en Partij voor de Dieren (allen één zetel) komen in het Europees Parlement. 

Lees ook: Niet woensdag of niet zondag, maar op donderdag stemmen voor Europa: hoe zit dat?

advertentie advertentie