Provincie krijgt ‘toestemming’ na ruzie met minister: ‘Alle belemmeringen weggenomen’

Minister Hugo de Jonge Foto: ANP

KAAG EN BRAASSEM - Het college van de provincie Zuid-Holland mag na het aanpassen van haar woonbeleid door met haar woonplannen. Vorige week nog maakte gedeputeerde Anne Koning (PvdA, wonen) nog bekend dat ze de plannen voor sociale woningbouw aan zou passen. 'Daarmee zijn de belemmeringen weggenomen', schrijft demissionair minister Hugo De Jonge (CDA, volkshuisvesting).

De minister zegt er nu vertrouwen in te hebben dat de betrokken partijen zich 'in gezamenlijkheid zullen blijven inzetten voor de realisatie van de woningbouwopgave in de provincie Zuid-Holland'.

Maandenlang 'ruzieden' de afzwaaiende minister met Zuid-Holland over de eisen voor sociale woningen bij nieuwe bouwplannen. Om het aantal sociale huurwoningen te verdelen over alle gemeenten in de provincie, werd aangestuurd op 40 procent sociale huurwoningen per bouwplan.

Maatregelen aangepast

De Jonge (CDA) vreesde mede door die eis een bouwstop en dreigde vorige week nog met ingrijpen. Dat voorkwam het provinciebestuur door het beleid te versoepelen: nu moet 30 procent van de gebouwde woningen een sociale huurwoning zijn.

Wel blijft volgens Sinan Özkaya, fractievoorzitter bij GroenLinks-PvdA, het aantal woningen dat de provincie wil bouwen hetzelfde. Nog steeds moeten er 100.000 sociale huurwoningen bijgebouwd gaan worden.

'We zijn steeds meer tegemoetgekomen aan wat de minister wil', zegt Özkaya. 'Dat moet een keer klaar zijn. We zijn nu op het punt beland dat we het maximale hebben bereikt van wat we zullen toegeven. De doelstelling van 100.000 sociale huurwoningen houden we vast, we zijn ervan overtuigd dat we die woningen nodig hebben voor onze inwoners.'

Zuid-Holland heeft De Jonge verder beloofd meer woningen te bouwen dan aanvankelijk afgesproken (bijna 248.000 in plaats van ruim 235.000), volgt de provincie de landelijke bovengrens van 390.000 euro voor een betaalbare koopwoning en worden meer grote bouwlocaties buiten steden en dorpen toe te staan.

Gemeenten krijgen de ruimte

Ook coalitiepartij BBB is blij met de plannen: 'Gemeenten krijgen op deze manier de ruimte om de woningbouwopgave te realiseren zonder de leefbaarheid van kleine kernen in gevaar te brengen. Volgens de BBB-fractie moet dat overigens niet ten koste gaan van 'waardevolle' landbouwgrond van boeren'.

Lees ook: ‘Bouwruzie’ met minister komt tot einde: provincie zwakt eis sociale woningen af

advertentie advertentie