Na drie jaar coronastilte eindelijk weer Ripse Paardendagen

RIJPWETERING - Traditiegetrouw staat voor manege De Ripse Ruiters het eerste weekend van juni in het teken van De Ripse Paardendagen. Nadat corona de afgelopen drie jaar roet in het eten gooide, kan het evenement eindelijk weer doorgang vinden.

De voorbereidingen van het evenement verliepen niet van een leien dakje, vertelt eigenaar Huub Duivenvoorden: ‘Dat was zwaar. We moesten veel papierwerk aanleveren om een vergunning te krijgen. Gelukkig heeft een van de organisatoren een eigen bedrijf en vindt ze dat leuk om te doen. We hebben alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen.’

Huub weet niet meer hoe vaak het evenement georganiseerd is: ‘Volgens mij was het de laatste keer de vijftiende editie. Als het drie jaar niet door kan gaan raak je de tel kwijt’, zegt hij lachend. Het begon als een personeelsfeest, maar groeide uit tot het grootste paardensportevenement in de regio. Huub: ‘De vorige keer kwamen er zesduizend mensen op af, maar dat viel nog mee. De vergunning kwam toen pas heel laat.’

Ook Samantha Duivenvoorden zit in de organisatie dit jaar. Ze verwacht veel mensen, maar is benieuwd of het na al die jaren nog zo populair zal zijn. ‘In de goede weekenden kwamen er wel tienduizend mensen, nu hopen we op zevenduizend. We zijn heel benieuwd.’

Wat is er te doen?

Zaterdag en zondag tovert het terrein van Stal De Ripse Ruiters weer om tot een feestterrein voor jong en oud. Zo zijn er verschillende uitvoeringen op het spring- en crossparcours en zijn er diverse dressuur onderdelen. Maar ook voor de jongere paardenliefhebbers is er genoeg te doen. ‘Ze kunnen ponystappen, een rondje met paard en wagen, en er is een grasmaaierrace’, vertelt Samantha.

Maar er is ook genoeg te doen als je niet zo van paarden houdt: springkussens, schminken en de mascotte ‘Ripsie Rainbow’ zijn aanwezig. De zaterdag eindigt met een Swingo, een swingende muzikale bingo op het feestterrein.

Skaten en turnen met paarden

Zondag zijn er ook een aantal bijzondere activiteiten te zien. Zoals het Horseboarding showteam dat langskomt: ‘Dat is bewegen op een soort skateboard achter een paard, met allerlei obstakels’, legt Samantha uit. Die middag geeft voltigeteam ‘Baboeschka’ een demonstratie. De voltigevereniging traint ook op de manege. Samantha legt uit wat het is: ‘Eigenlijk is het turnen op een paard.’ Er worden vervolgens in teamverband verschillende gymnastische oefeningen op het galopperende paard gedaan.

De jongste broer van Huub geeft zondag ook een demonstratie. Ton Duivenvoorden is drievoudig Nederlands Kampioen ‘Working Equitation'. Een veelzijdige discipline binnen de paardensport, die onder andere bestaat uit een obstakelparcours. De dag wordt afgesloten met een pubquiz. ‘Die gaat juist níet over paarden’, lacht Samantha.

advertentie advertentie