Meer steun voor boerenprotesten dan klimaatdemonstraties in Zuid-Holland

Foto: Omroep West

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Tien procent van de inwoners van Zuid-Holland steunt de blokkade van snelwegen door klimaatdemonstranten. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in opdracht van Omroep West en de overige regionale omroepen. Uit het onderzoek blijkt dat er onder de inwoners van de provincie meer steun is voor de boerenprotesten dan voor de verschillende klimaatdemonstraties.

De afgelopen jaren protesteren zowel de boeren als de klimaatdemonstranten meerdere keren in Den Haag. Op 1 oktober 2019 komen de boeren voor het eerst naar Den Haag. Met duizenden trekkers komen ze vanuit het hele land naar het Malieveld. De snelwegen slibben hierdoor dicht en de langste ochtendspits in de geschiedenis ontstaat.

De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. Het kabinet wil de veestapel halveren. Hier zijn de boeren het niet mee eens en ze komen hun stem in de jaren erna nog regelmatig laten horen in Den Haag. Maar ook op andere plekken in het land wordt veel actie gevoerd, vooral bij provinciehuizen.

Blokkade van Utrechtsebaan

Extinction Rebellion (XR) begint in 2022 te demonsteren in Den Haag. Een jaar eerder wordt een blokkade van de Utrechtsebaan nog door de politie voorkomen, op 6 juli 2022 is het wel raak. Actievoerders blokkeren voor het eerst de toegangsweg naar Den Haag.

Het is het begin van een serie acties tegen de subsidies die naar de fossiele industrie gaan. Na zeven blokkades hebben de acties nog niet het gewenste effect. Op 9 september 2023 begint XR met een dagelijkse blokkade van de A12. Na 27 actiedagen op rij besluiten de klimaatdemonstranten de acties op 5 oktober op te schorten, omdat de Tweede Kamer over een afbouw van de subsidies gaat stemmen.

Nieuwe actiedag aangekondigd

De Eerste Kamer stemt in januari van dit jaar tegen twee wetten die deze afbouw mogelijk zouden maken. Ook een verder tijdsplan van de regering is er nog niet, waardoor Extinction Rebellion op 3 februari terug is op de Utrechtsebaan en voor 6 april al weer een nieuwe actiedag heeft aangekondigd.

De vele demonstraties zijn reden om uit te zoeken hoe het zit met de steun voor de verschillende acties. Ruim 1250 Zuid-Hollanders hebben hieraan meegedaan. Hieruit blijkt dat in Zuid-Holland 37 procent van de inwoners de boerenprotesten steunt. Hiermee is het support voor de acties lager dan in de rest van het land. In heel Nederland steunt namelijk 39 procent van de mensen de boerenprotesten.

Meer dan gemiddelde steun voor klimaatdemonstranten

In Zuid-Holland is er wel meer dan gemiddelde steun voor de klimaatdemonstranten. Waar in heel Nederland 28 procent van de bevolking achter de protesten staat is dat in onze provincie 29 procent. De inwoners van Zuid-Holland staan hiermee niet direct achter de blokkades. Want uit het onderzoek blijkt dat vooral het uiten van onvrede op social media en demonstraties bij het provinciehuis, overheidsgebouwen of bedrijven op goedkeuring kunnen rekenen.

De blokkades, waar zeker de inwoners van Den Haag de meeste last van hebben, kunnen niet op de steun van de bevolking van Zuid-Holland rekenen. Zo steunt 19 procent het blokkeren van snelwegen door boeren. Achter de blokkade van de snelwegen door de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion staat slechts tien procent. Alleen voor het dumpen van afval op de snelweg door boeren (6 procent) en het verbranden van asbest (3 procent) is minder begrip in Zuid-Holland.

Het gebrek aan steun is voor Extinction Rebellion geen probleem. Zij noemen hun acties, waaronder het blokkeren van de A12, een succes. 'Door onze acties is er meer aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis dan ooit en staat het onderwerp fossiele subsidies vol op de politieke agenda.'

'Grootste bedreiging van de menselijke samenleving'

Verder zegt een woordvoerder dat het voor Extinction Rebellion alleen maar draait om het klimaat. 'We zijn niet uit op een populariteitsprijs, we vragen aandacht voor de grootste crisis ooit. We voeren onze acties niet om aardig gevonden te worden, maar om de grootste bedreiging van de menselijke samenleving in de geschiedenis van de planeet te bestrijden.'

Volgens boerenorganisatie Agractie is het niet vreemd dat er meer steun is voor de boerenprotesten in de provincie. 'Boeren zijn verweven in de plattelandse samenleving en ook mensen in de stad hebben nog regelmatig boerenroots of mensen uit de agrarische sector in hun omgeving. Dat geeft meer binding met de problemen onder boeren.'

'Klimaat is vrij abstract'

Bovendien denkt Agractie dat hun protesten tastbaarder zijn voor mensen. 'Klimaat is vrij abstract. We hebben er als klein land ook nauwelijks invloed op. Bij boerenacties worden de effecten van het beleid direct gezien en ervaren. Dat zou kunnen verklaren waarom boerenacties breed draagvlak hebben.'

advertentie advertentie