Leimuiden loopt uit voor sprietlopen: ‘Kinderen vliegen over de balk’

LEIMUIDEN - Heipalen, twee waterkanten en een stel enthousiaste deelnemers. Meer is er niet nodig voor het jaarlijkse sprietlopen in Leimuiden. Het hele dorp loopt uit voor het evenement dat sinds jaar en dag als tweede onderdeel van de feestweek geprogrammeerd staat. 'In 1947 deden ze dit al.'

'Ik voel me er goed en ik voel me er slecht bij', zegt een van de jonge deelnemertjes zaterdag. Hij vindt het leuk om mee te doen, maar voelt zich slecht vanwege de spanning. 'Het broertje van mijn vriend heeft heel veel pijn, dus ik mag in zijn plaats.' Maar helaas, hij haalt de overkant niet droog.

Het zijn de kinderen die met wat extra moeilijkheidsoefeningen te maken krijgen. 'Want hoe ouder en zwaarder je bent, des te moeilijker het is', zegt Marcel van Bruggen van de organisatie. 'Kinderen vliegen over de balk. En dat al ruim zeventig jaar, want in 1947 deden ze dit al.'

Feestweek

Deelnemende kids moeten halverwege met hun knie de balk aanraken of een rondje maken, zodat het wat moeilijker wordt. 'Er is rugwind, dat scheelt wel', zegt de organisator.

Met het sprietlopen is de feestweek van Leimuiden in volle gang. Afgelopen vrijdag was het grote Havenfeest waar onder andere zanger Django Wagner zijn opwachting maakte. Zondag struinen er blaaskapellen door het dorp en woensdag begint de kermis.

advertentie advertentie