Kampioenschap knikkeren voor volwassenen: ‘Bonkjes mogen niet tegen kattenoogjes’

RIJNSATERWOUDE - Volwassenen die de 'knikkertijd' missen, kunnen op 5 mei meedoen aan het kampioenschap knikkeren in Rijnsaterwoude. 'We houden de score bij, maar het belooft vooral een gezellige chaos te worden', vertelt Jan Loos, organisator van het kampioenschap in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem. 

Het toernooi werd bedacht door een groep vrienden tijdens een spelletjesavond. 'We dachten, laten we gewoon weer eens gaan knikkeren, dat lijkt ons leuk. Mijn partner is toen op pad gegaan om via marktplaats een emmer knikkers te kopen. En nu zijn we er helemaal klaar voor.'

Knikkerkoning

Tijdens het kampioenschap wordt geknikkerd volgens de Rijnsaterwoude regels van 1989. Dit is de periode waarin Jan Loos de (zelfbenoemde) koning van elk knikkerputje in Rijnsaterwoude was. Zo mogen de  'bonkjes' niet tegen de 'kattenoogjes'. De verschillende maten van knikkers moeten gelijk zijn.

Om 13.00 verzamelen de deelnemers bij het speeltuintje aan de Woudse Hout. Daarna kan het knikkeren in de daarvoor bestemde knikkerputjes beginnen. De organisatie roept op om zeker te komen met een hapje, drankje en natuurlijk knikkers. 

Hieronder is het interview met Jan Loos te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie