Kaag en Braassem heeft te weinig sociale huurwoningen, blijkt uit cijfers

Foto: Dennis Knetsch

KAAG EN BRAASSEM - Bijna alle gemeenten in onze regio hebben de zaken niet op orde wat sociale huur betreft. 24 van de 27 gemeenten in de regio hebben onvoldoende sociale huurwoningen, blijkt uit cijfers van de provincie Zuid-Holland. Dat geldt ook voor de gemeente Kaag en Braassem.

25 procent van de woningen in Kaag en Braassem is sociale huur. De provincie wil dat dertig procent van de woningen in een gemeente uit sociale huur bestaat. Die woningen moeten in het bezit zijn van woningcorporaties. Dertig procent is ook het landelijk streven.

Gedeputeerde Anne Koning (PvdA, Wonen) van de provincie Zuid-Holland heeft op verzoek van Provinciale Staten uitgezocht hoe het precies zit met de percentages in de gemeenten. In Holland Rijnland, zoals de regio in Zuid-Holland heet waar Kaag en Braassem toe behoort, komt geen van de gemeenten tot dertig procent.

40 procent

Woningbouw en dan met name de realisatie van betaalbare woningen, zorgt voor de nodige spanningen in de Zuid-Hollandse politiek. Binnen de coalitie - bestaande uit GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA - bestaat onenigheid over hoeveel van de nieuwe woningen voor de sociale huur moet zijn.

Vorig jaar schreven ze in hun coalitieakkoord veertig procent op, wel met de toevoeging dat dit 'met name' geldt voor gemeenten die achterlopen bij de landelijke eis. De coalitiepartijen willen bouwplannen hierop beoordelen, maar daar komt stevige kritiek op vanuit demissionair minister Hugo De Jonge en de provinciale oppositie.

GroenLinks-PvdA houdt stevig vast aan die veertig procent, maar met name VVD en ook BBB krabbelen terug. Ze willen niet te veel beperkingen opleggen en vooral de realisatie van woningen stimuleren. 'Ergens zit een verschil van inzicht in het coalitieakkoord', zei BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer afgelopen week tijdens een commissievergadering.

Kritische brief

Tijdens dat debat ging het vaak over de kritische brief die deze maand werd gestuurd door demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van woningbouw en Binnenlandse Zaken.

De Jonge vindt dat die veertig-procent-eis 'averechts werkt' en dat bouwprojecten daardoor niet van de grond komen. Hij wil dat de provincie daarom de landelijke afspraak van dertig procent volgt.

Lees ook: 'Dit kan averechts werken', minister vreest dat woningcrisis in Zuid-Holland niet verdwijnt
Lees ook: Provincie wil meer betaalbare huizen, anders geen bouwvergunning

advertentie advertentie