Jeugdzorgaanbieder sleept ‘voorbeeldig’ Kaag en Braassem voor de rechter

Foto: Dennis Knetsch

KAAG EN BRAASSEM - Go! voor Jeugd sleept de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem voor de rechter. Dit vanwege 'het niet nakomen van een betalingsverplichting van 1,5 miljoen euro'. Dat meldt het Leidsch Dagblad donderdagochtend. Dit ondanks het feit dat Kaag en Braassem het bedrag wel betaalde. 

'Ze zijn samen onze opdrachtgever en dus samen aansprakelijk', zegt Go-woordvoerder Gerard Gerding tegen het Leidsch Dagblad. 

Kaag en Braassem krijgt dus te maken met de juridische kosten voor een advocaat, terwijl het precies deed wat Go! voor Jeugd van hen verlangde. Dat maakt echter niet uit, zo zegt Gerding tegen de eerder genoemde krant. Op advies van zijn advocaten sleept hij ook Kaag en Braassem voor de rechter. 'Hoe vervelend dat ook voor ze is. Ze zijn in juridische zin wel aansprakelijk.'

'Geen partij'

Studio Kaag en Braassem heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Zij geven aan zichzelf niet als een partij te zien in dit kort geding. 'Het betreft een conflict tussen Go! voor Jeugd en de gemeente Alphen aan den Rijn. Wij wachten de uitkomst van het kort geding af. De rechter zal een oordeel vormen over de vordering van Go! voor Jeugd en de positie van onze gemeente. Wij zijn gedaagd, maar zien verder geen rol voor onze gemeente in dit conflict.'

Go! voor Jeugd, bestaande uit zes zorgaanbieders, was tussen 2018 en 2023 verantwoordelijk voor de jeugdzorg in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. Beide gemeenten stelden een budget beschikbaar waarvoor het consortium het werk moest doen. Dat was tot 2021, waarna de zorgaanbieders drie miljoen euro uit eigen zak hebben ingelegd. Het lukte niet om binnen de budgetten te blijven, met als gevolg 1,5 miljoen euro aan niet betaalde rekeningen. 

24 mei staan de partijen tegenover elkaar in de rechtbank.

Lees ook: Gemeente trapt op de rem: beperking op grote evenementen in Roelofarendsveen.

advertentie advertentie