Hoe gaat gemeente tekort aan sociale huurwoningen oplossen?

Foto: Studio Alphen

KAAG EN BRAASSEM - Uit cijfers van de provincie Zuid-Holland blijkt dat de gemeente Kaag en Braassem onvoldoende sociale huurwoningen heeft, net zoals 23 van 26 andere gemeenten in het noordelijk deel van Zuid-Holland. Momenteel bestaat 26 procent van de woningen binnen onze gemeentegrenzen uit sociale huur, lager dan de gewenste dertig procent.

In 2025 moet in elke gemeente dertig procent van de huizen een sociale huurwoning zijn. 'Wij hebben deze opgave scherp op ons netvlies', benadrukt de gemeente. 'Wij zijn hard bezig met het onderzoeken van potentiële woningbouwlocaties.'

'We maken afspraken met woningcorporaties en ontwikkelaars om die dertig procent te halen. Voor alle nieuwe projecten met meer dan elf woningen geldt dat daar minstens dertig procent sociale huur moet zijn.' Wanneer de gemeente gaat voldoen aan de gewenste dertig procent is nog niet bekend.

'Belangrijkste is bouwen'

Woningcorporatie MeerWonen erkent het tekort aan sociale huurwoningen in Kaag en Braassem. Directeur Peter Hoogvliet geeft aan dat zijn organisatie graag wil bijdragen aan een oplossing. 'Het belangrijkste is het bouwen van nieuwe woningen, wat we in samenwerking met de gemeente moeten doen omdat wijzelf geen grond kunnen kopen.'

Zo is de woningcorporatie momenteel bezig met een project waarbij 160 woningen in Roelofarendsveen gesloopt worden en meer dan driehonderd sociale huurwoningen voor gaan terugkomen.

Friendscontracten

Ook is MeerWonen bezig met onderzoek naar friendscontracten, waarbij jongeren samen een woning kunnen huren. De woningcorporatie zegt te verwachten dat hierdoor de wachttijd voor een sociale huurwoning iets gaat afnemen.

Lees ook: Kaag en Braassem heeft te weinig sociale huurwoningen blijkt uit cijfers

advertentie advertentie