Gemeente Kaag en Braassem scoort boven landelijk gemiddelde Duurzaamheidsindex

Foto: Ulleo

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – Hoe duurzaam zijn Nederlanders? Dat heeft energieleverancier Vattenfall onderzocht in de Duurzaamheidsindex. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente Kaag en Braassem boven het landelijke gemiddelde scoort.

De scores voor de Duurzaamheidsindex worden bepaald door een aantal verschillende factoren. Er is gekeken naar de hoeveelheid versteende tuinen, het aantal zonnepanelen en het aantal aanvragen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in de gemeente. Deze subsidie dekt een deel van de aanschafkosten voor investeringen in duurzame energie, zoals een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel. 

Elke gemeente en provincie is vergeleken met het landelijke gemiddelde. Als er een negatief percentage is gegeven, dan scoort een gemeente of provincie onder het gemiddelde. Bij een positief percentage is juist sprake van een bovengemiddelde duurzaamheidsscore.

Zuid-Holland minst duurzame provincie

De gemeente Kaag en Braassem heeft een score gekregen van 8,9 procent. Dit percentage ligt net boven het landelijke gemiddelde van de Duurzaamheidsindex. Uit het onderzoek blijkt dat 54,2 procent van de tuinen in de gemeente versteend is. 37,8 procent van de huishoudens heeft zonnepanelen. Daarnaast zijn er gemiddeld 304,7 particuliere aanvragen per 10.000 woningen voor de investeringssubsidie.

De vijf minst duurzame gemeenten van Nederland bevinden zich allemaal in de provincie Zuid-Holland: Leiden (-44,5 procent), Capelle aan den IJssel (-44,7 procent), Maassluis (-46 procent), Den Haag (-46,7 procent) en Schiedam (-55,1 procent).

Zuid-Holland blijkt daardoor de minst duurzame provincie van Nederland, met een gemiddelde score van -14,1 procent. Noord-Holland heeft een score van -4,3 procent en Utrecht scoort met één procent ook laag. Drenthe is juist de duurzaamste provincie, met een gemiddelde score van 29,7 procent.

advertentie advertentie