Bovengemiddeld aantal werkende jongeren in gemeente Kaag en Braassem

Foto: Pixabay

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – Uit onderzoek blijkt dat er nog nooit eerder zoveel jongeren werkten als nu. Het aantal jongeren dat in de gemeente Kaag en Braassem al werkt, scoort net boven het landelijke gemiddelde.

Het beeld dat van de jongere generatie op de arbeidsmarkt geschetst wordt is meestal niet positief. ‘Jongeren willen niet meer werken, een passief inkomen is voor hen het hoogste doel’, wordt vaak geroepen.

Sinds 2014 een stijgende lijn

Desondanks was het percentage 15- tot 25-jarigen met een baan afgelopen jaar hoger dan ooit. De afgelopen tien jaar is er sprake van een stijgende lijn, afgezien van de coronajaren. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Studenten.nl en op basis van recente CBS-data.

Afgelopen jaar steeg het percentage jongeren dat werk heeft landelijk tot 76,5 procent. De jongeren in de gemeente Kaag en Braassem scoren boven het landelijk gemiddelde. In onze gemeente heeft 79 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar een baan.

Financiële noodzaak

Het groeiende aantal jongeren met een baan komt onder andere door de financiële noodzaak. Studeren is duurder geworden door de overgang van studiebeurs naar lenen en de prijs voor de huur van een kamer of appartement is ook gestegen voor studenten.

Een andere reden is dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Daardoor zijn er meer mogelijkheden om onafhankelijk van de tijd en de plaats te werken. Zo wordt thuiswerken gestimuleerd en kunnen jongeren vaak hun eigen werktijden invullen. Daarnaast is het gebruikelijker om meerdere deeltijdbanen te combineren. Door deze veranderingen sluit de arbeidsmarkt beter aan bij het leefritme van jongeren.

Toekomstperspectief belangrijk

‘Bied jongeren perspectief. De tijd dat je als jongere tevreden bent met een bijbaan in de supermarkt of de horeca is wel voorbij’, vertelt Patrick Werkman, eigenaar van Studenten.nl. ‘Onder studenten zien we dat zij op zoek zijn naar een bijbaan met toekomstperspectief. Dus niet zomaar een baantje om wat geld mee te verdienen, maar een baan die aansluit bij hun studierichting en waaraan ze dus later wat kunnen hebben.'

Volgens Werkman doen werkgevers er niet genoeg aan om deze groep nieuwe werkenden tijdig aan zich te binden, ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt. ‘Heel veel studenten en net-afgestudeerden weten nog niet precies wat ze willen en gaan vervolgens jobhoppen om dit te ontdekken. Met de juiste begeleiding kun je jongeren deze ontdekkingsreis binnen je organisatie laten maken en ze aan je binden. Die tijdsinvestering verdien je dubbel en dwars terug.’

advertentie advertentie