Zwemmen in Woudwetering of Kromme Does kan 140 euro boete opleveren

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Een verfrissende duik nemen in de Woudwetering of Kromme Does. Met deze tropische temperaturen is het verleidelijk, maar mag het wel?

Er is geen algeheel zwemverbod voor kanalen en rivieren. Toch is zwemmen op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Zwemmers in het water zijn vanaf schepen namelijk nauwelijks zichtbaar. Daarnaast kunnen schepen niet zomaar vaart minderen of uitwijken. Ook hebben grote schepen een zuigende werking in het water en veroorzaken ze sterke stromingen en draaikolken.

Om die redenen is het verboden om te zwemmen in de vaarweg van rivieren, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in en rond havens en op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied. Bij al deze situaties riskeren zwemmers een boete van 140 euro. Ook in routes van veerponten en in snelvaargebieden mag niet worden gezwommen.

Springen van bruggen

Naast zwemmen in de rivieren duiken jongeren 's zomers ook vaak van bruggen. Ook dat is verboden en kan een boete van 140 euro opleveren. Het duiken van bruggen is gevaarlijk. De hoogte is lastig in te schatten, er kan scheepvaartverkeer onder de brug door komen en er kunnen objecten op de bodem liggen.

Voor iedereen die wel veilig wil zwemmen in natuurwater verwijzen provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat naar een speciale website over zwemwater in Nederland. Daarop valt te lezen waar veilig gezwommen kan worden en wat de kwaliteit van de verschillende wateren is.

Daaruit blijkt onder andere dat zwemman bij het Venegat in Rijnsaterwoude niet verstandig is. Naast diepteverschillen op de bodem is er ook blauwalg aangetroffen in het zwemwater.

advertentie advertentie