Wethouder niet blij met bezuinigingen vanuit het Rijk op gemeenten: ‘Het wordt allemaal steeds krapper’
KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem presenteerde deze week de begroting voor 2025. Wethouder Nick van Egmond was blij dat de begroting rond is gekomen, maar is niet te spreken over de bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid.
In 2026 krijgen alle gemeenten namelijk minder geld vanuit het Rijk. De gemeenten krijgen tegelijkertijd wél steeds meer taken, dit wordt ook wel het ravijnjaar genoemd. Mede hierdoor kreeg de gemeenteraad vorig jaar de meerjarenbegroting (2025-2028) niet sluitend.
De gemeenteraad heeft vorig jaar met een niet-sluitende meerjarenbegroting aan de Rijksoverheid willen laten zien dat de gemeente niet alle taken kan uitvoeren die het Rijk verwacht, als er gesneden wordt in de financiële middelen vanuit het Rijk naar de gemeenten. Tegelijkertijd is er binnen de gemeente hard gewerkt aan een pakket van mogelijke ombuigingen om de gevolgen van het ravijnjaar 2026 tegen te gaan. Hierdoor heeft de gemeenteraad maandagavond een sluitende begroting kunnen vaststellen.
Wat betekenen de bezuinigingen voor Kaag en Braassem?
'Wij zijn een groeiende gemeente', stelt wethouder Nick van Egmond in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem. 'Dit betekent dat er steeds meer kinderen naar school moeten en steeds meer mensen over onze wegen rijden. Daarin moeten wij investeringen doen terwijl wij juist aan de overkant zien dat wij minder geld vanuit het Rijk krijgen. Dat zou in de toekomst wel eens lastige keuzes kunnen gaan opleveren.'
Voorlopig hoeven er geen bezuinigingen worden doorgevoerd. 'Wel wordt het allemaal steeds krapper', aldus Van Egmond.
'Dit lost de problemen niet op'
'Het Rijk heeft dit jaar een pleister proberen te plakken op het ravijnjaar met een kleine tegemoetkoming, maar dit lost de problemen niet op', vervolgt de wethouder. Ook is hij van mening dat de gemeenten structureel te weinig budget gaan krijgen van het Rijk voor de jeugdzorg. Dit terwijl de kosten alleen maar stijgen. 'Hier maak ik en nog veel meer wethouders in Nederland zich veel zorgen over.'
'Als het Rijk niet over de brug komt, gaat dit geld af van iets anders uit de gemeente, want het geld kunnen we maar één keer uitgeven. Deze sluitende begroting moet dus niet het beeld geven dat het Rijk de problemen voor gemeenten heeft opgelost. Het Rijk moet nog steeds over de brug komen om het ravijnjaar te dichten, zodat onze inwoners hun voorzieningen kunnen blijven behouden', besluit de wethouder.
Lees ook: Jeugdhulp in Kaag en Braassem wordt te duur, gemeente kan prijsstijging niet opvangen