Volgende week eerste kleine stap in nieuwe bezoekregeling verpleeghuizen

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Tijdens een persconferentie maakten premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) woensdagavond bekend hoe Nederland in de komende maanden stapsgewijs uit de intelligente lockdown kan komen. Volgende week wordt ook de eerste kleine stap gezet in de nieuwe bezoekregeling voor verpleeghuizen.

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderenzorg zijn al zo'n anderhalve maand dicht. Er mag alleen bezoek komen bij mensen die stervende zijn. Vanaf aanstaande maandag wordt in 25 verpleeghuizen in Nederland onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. Dat maakte minister De Jonge bekend. 

In iedere GGD-regio in Nederland wordt de bezoekersregeling bij één verpleeghuis ingevoerd. Mocht deze bezoekersregeling goed werken, dan is het de bedoeling dat deze regeling per 25 mei in meer verpleeghuislocaties toegepast kan worden. Dat besluit neemt het kabinet in de week voor 25 mei.

Vrij van besmettingen

Verpleeghuizen kunnen pas in aanmerking komen voor deze bezoekersregeling als de locatie vrij van coronabesmettingen is. Daarnaast moeten onder andere de cliëntenraad, verpleegkundige adviesraad en het management van de locatie instemmen met de regeling. De uiteindelijke beslissing ligt bij de directeur Publieke Gezondheid van de desbetreffende GGD-regio.

Het is nog niet bekend bij welke zorgorganisaties wordt gestart met de aangepaste bezoekregeling.

advertentie