Versoepelen in drie stappen: ‘Het land gaat weer open’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - In drie stappen worden de coronamaatregelen in de aankomende anderhalve week nagenoeg losgelaten. Dat heeft minister Ernst Kuipers (D66) dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

'Het land gaat weer open', meldde Kuipers aan het begin van de persconferentie. Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen. Daarnaast verandert het advies om zoveel mogelijk thuis te werken in het advies om maximaal de helft van de werktijd op kantoor te zijn.

Op vrijdag 18 februari mag alles in Nederland weer open tot 01.00 uur. Daarmee wordt onder andere de verplichte sluitingstijd van de horeca versoepeld. Daar moet nog wel worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs, net zoals in bijvoorbeeld bioscopen, musea en theaters. Eenmaal binnen is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand niet meer verplicht. Er geldt ook geen maximum op het aantal bezoekers of gasten meer.

Bij locaties waar meer dan 500 mensen in kunnen, is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Daarnaast verandert het isolatieadvies vanaf 18 februari. Dat wordt na een positieve coronatest ingekort naar vijf dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: vrijdag 25 februari

Een week later, op vrijdag 25 februari, wordt een derde stap gezet in het loslaten van de coronamaatregelen. Dan gelden er in het hele land weer normale openingstijden voor alle sectoren. Het coronatoegangsbewijs is niet meer nodig. Behalve bij locaties waar binnen meer dan 500 mensen zijn. Als op die plekken mensen geen vaste zitplek hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of festivals die binnen plaatsvinden, moet iedereen een negatieve testuitslag kunnen laten zien.

Ook na 25 februari blijft het nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op luchthavens. Volgens het kabinet is dat nodig om zo ook kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te kunnen reizen.

Op 15 maart volgt een nieuw weegmoment. Dan besluit het kabinet of de dan nog geldende coronamaatregelen ook losgelaten kunnen worden.

advertentie advertentie