Veel babbeltrucs in Kaag en Braassem, politie waarschuwt
KAAG EN BRAASSEM - De politie in Kaag en Braassem heeft de afgelopen weken veel meldingen van babbeltrucs binnen gekregen. Wat voor soort babbeltrucs worden er gebruikt en hoe kunnen deze worden voorkomen?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.
De slachtoffers in Kaag en Braassem worden vooral telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als een agent. Deze zogenaamde agent waarschuwt dat er onlangs is ingebroken in de buurt en dat er een risico bestaat dat ook jij hier slachtoffer van wordt. De 'agent' stelt voor dat de politie langskomt om waardevolle spullen uit de woning te halen en veilig op te bergen in een kluis op het politiebureau. Vervolgens worden de spullen opgehaald, soms door een nep-(wijk)agent.
Wat te doen?
De politie geeft aan niet op deze manier te werk te gaan. Maar wat te doen als je gebeld wordt:
- Hang direct op als je wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
- Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of je echt gebeld bent door een politiemedewerker.
- Als je informatie hebt doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
- Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.
'Als politie zijn wij hard bezig om zoveel mogelijk mensen van dit probleem bewust te maken. Dit doen we zowel online als fysiek (bijvoorbeeld door te flyeren). Daarnaast zijn er meerdere verdachten de afgelopen periode aangehouden voor babbeltrucs', aldus een woordvoerder van de politie.
Mocht je toch slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc, bel dan de politie via 0900-9944. Als de dader nog in de buurt is via 112. Ook raadt de politie aan om de telefoonnummers waarmee de nepagenten hebben gebeld, te bewaren.