Stembureaus Tweede Kamerverkiezingen open: ‘Als je angst hebt, kom dan maandag of dinsdag’

KAAG EN BRAASSEM - De eerste stembureaus in Kaag en Braassem zijn maandag open gegaan. Dat zijn het gemeentehuis in Roelofarendsveen en De Ontmoeting (kerk) in Leimuiden. Ook dinsdag zijn twee locaties open: het gemeentehuis en Immanuel, het gebouw dat behoort tot de dorpskerk in Woubrugge.

Woensdag, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, zijn alle veertien stembureaus open. 'De locaties zijn opnieuw bekeken aan de hand van de vereiste maatregelen, zoals een aparte in- en uitgang', legt burgemeester Marina van der Velde uit in het radioprogramma KB Actueel op Studio Kaag en Braassem.

'Daardoor zijn er twee andere stemlocaties in de lucht gekomen. Dat zijn sporthal De Tweesprong in Roelofarendsveen, in plaats van basisschool De Roelevaer en bejaardenhuis Jacobus, en het dorpshuis in Rijpwetering in plaats van de brandweerkazerne.'

4000 euro

In het stembureau gelden grotendeels dezelfde coronaregels als in winkels. 'De mensen achter de tafels hebben een gezondheidscheck moeten invullen, zitten achter spatschermen en dragen de hele dag een mondkapje', vertelt Van der Velde. 'Er is een extra stembureaulid voor het deurbeleid, stembureauleden kunnen een vrijwillige coronatest ondergaan en de stempotloden worden gedesinfecteerd.' Je stempotlood mee naar huis nemen, zit er niet in. Dat zou de gemeente 4000 euro kosten, dat vond Van der Velde te gortig.

'Ik denk dat doordat deze maatregelen getroffen zijn, mensen het vertrouwen hebben dat ze veilig kunnen stemmen', vervolgt de burgemeester. 'Als je angst hebt voor wat dan ook, kom dan maandag of dinsdag. Ik denk eerder dat er meer gestemd wordt dan minder.' Van der Velde hoopt op een opkomst van 67 procent, maar is blij als het 80 procent is. En wat als je op woensdag verkouden wakker wordt en als gevolg van de coronarichtlijnen uit voorzorg thuis moet blijven? 'Bel je buren en geef de volmacht mee.'

Hieronder is het radio-interview met burgemeester Marina van der Velde te beluisteren. KB Actueel wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie