Slachtoffer vindt dat OM verwarde dader te hard heeft aangepakt na ‘familiedrama’ in Oude Wetering

Foto: Pixabay

OUDE WETERING - Een inwoner van Oude Wetering, die slachtoffer werd van een psychotische bui van zijn echtgenote, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn vrouw te hard heeft aangepakt. De man kreeg een pan heet water over zich gegooid, en werd daarna door de vrouw gestoken met een mesje. Het OM beschuldigde de vrouw aanvankelijk van een poging tot doodslag, maar daar was de echtgenoot het niet mee eens. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Het komt in de rechtszaal niet vaak voor dat een slachtoffer van een gewelddelict vindt dat het OM te hoog inzet in een strafzaak. De inwoner van Oude Wetering vond dinsdag echter dat er helemaal geen sprake was van een aanslag op zijn leven door zijn echtgenote. 'Ik heb het allemaal niet ervaren als een poging tot doodslag', zei hij bij de Haagse rechtbank.

Zijn 44-jarige vrouw uit Colombia heeft in haar geboorteland traumatische ervaringen opgelopen. Ze was al in behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Doordat ze opeens andere tabletten kreeg van de GGZ gleed ze af, in een psychotische bui. Op 19 februari had ze een pan water op het vuur gezet om haar voeten te warmen. Maar ze raakte in paniek, en gooide de pan over de echtgenoot. Ook haalde ze uit met een mesje.

'Ik was gruwelijk in de war'

De echtgenoot strompelde naar buiten, en werd opgevangen door twee buurjongens, die de verbrande man onder de douche zetten, en zijn wonden dichtdrukten totdat de ambulance arriveerde. 'De vellen hingen aan zijn lichaam', zeiden de jongens naderhand over de verwondingen van de man. De Colombiaanse echtgenote zette ook een bankstel in hun woning in brand. 'Ik was gruwelijk in de war', zei de vrouw dinsdag op de zitting. 'Ik schaam me diep.'

Deskundigen hebben inmiddels vastgesteld dat de vrouw, vanwege haar traumatische ervaringen in Colombia, ontoerekeningsvatbaar is en dus niet in aanmerking komt voor een celstraf. De vrouw zou een milde vorm van tbs moeten krijgen, waarbij ze niet meteen opgenomen hoeft te worden in een tbs-kliniek. De officier van justitie eiste dat dinsdag ook bij de Haagse rechtbank. 'Dit is een familiedrama', zei hij over de gebeurtenissen op 19 februari. 'Het mag nooit meer gebeuren.'

Geen blijvend letsel

De aanklager meende dat er uiteindelijk toch geen sprake was een poging tot doodslag op de echtgenoot. Daarvoor waren de verwondingen bij de man toch niet ernstig genoeg. Hij heeft er geen blijvend letsel aan overgehouden.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

advertentie advertentie