Schiphol en Luchtverkeersleiding: coronacrisis biedt nieuwe kansen voor vermindering hinder

Gepubliceerd op 05 juni 2020 om 13.37 uur

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De coronacrisis biedt nieuwe kansen voor het verminderen van hinder door luchthaven Schiphol. Dat zeggen Dick Benschop van Schiphol en Michiel van Dorst van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), na overleg met gedeputeerden en gemeentebestuurders uit Zuid-Holland en Utrecht.

Aanleiding voor het overleg is het Programma Hinderreductie, dat eerder door Schiphol en LVNL is opgesteld. Bestuurders uit de lokale en provinciale politiek zijn, ondanks het opstellen van het plan, bezorgd dat bij groei van de luchtvaart de geluidshinder zal toenemen. Tijdens het overleg vroegen zij onder andere aandacht voor het snel invoeren van hogere vliegroutes, minder nachtvluchten en vermijding van verschuiven van de hinder naar andere gebieden.

'Veel van de bedachte maatregelen leiden tot een verschuiving van vliegtuigbewegingen naar de Kaagbaan', meldde burgemeester Marina van der Velde in het overleg. 'Daardoor ontstaat extra hinder voor de vele bewoners in de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek en Kaag en Braassem. Dit geeft zoveel vliegbewegingen dat er bijna geen rustmomenten meer zijn. Dit levert extra hinder en negatieve gezondheidseffecten voor onze bewoners.'

Kansen

Doordat het vliegverkeer grotendeels stilligt vanwege de coronacrisis, zou het volgens bestuurders een uitgelezen moment zijn om maatregelen door te voeren. 'Het is door de coronacrisis nu zeer rustig in de lucht, dus de noodzaak om vanwege veiligheid en capaciteitsproblemen zeer laag over de hele regio te vliegen is er niet meer', meldde Peter Glasbeek, wethouder van de gemeente Oegstgeest. 'Dit is voor LVNL een uitgelezen moment om de maatregel hoger aanvliegen nu direct in te voeren.'

Schiphol en LVNL benadrukten dat zij tijdens de coronacrisis doorgaan met de hinderbeperking rond de luchthaven. Benschop en Van Dorst zien juist door de crisis ook nieuwe kansen voor vermindering van hinder. Er worden vervolggesprekken gepland om de wensen van de regionale overheden en andere stakeholders verder in kaart te brengen. Suggesties worden, indien mogelijk, gebruikt om het Programma Hinderreductie te verbeteren.

Lees ook: Schiphol en luchtverkeersleiding presenteren nieuwe maatregelen tegen geluidshinder

advertentie