Rutte en De Jonge kondigen avondklok aan, vermoedelijk vanaf zaterdag of zondag

Foto: Rijksoverheid

KAAG EN BRAASSEM - Het kabinet wil in heel Nederland een avondklok invoeren. Het is dan niet toegestaan om tussen 20.30 en 04.30 uur op straat te zijn, tenzij je voldoet aan een van de uitzonderingsregels. Wanneer de avondklok ingaat, is nog niet bekend. De avondklok moet tot en met 9 februari, einddatum van de huidige lockdown, van kracht blijven.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben dat woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Donderdag gaat de Tweede Kamer met Rutte en De Jonge in debat over de avondklok. Alleen als een meerderheid van het parlement instemt, komt de avondklok er. In dat geval gaat de avondklok zaterdag of zondag daadwerkelijk in.

Het demissionaire kabinet wil de avondklok invoeren vanwege het gevaar dat achter de Britse variant van het coronavirus schuilt. De mutatie is een stuk besmettelijker dat het huidige coronavirus. Een avondklok moet voorkomen dat mensen bij elkaar op bezoek gaan.

Wie 's avonds op pad gaat, moet een ingevulde Eigen Verklaring bij zich op zak dragen. Wie voor zijn werk buiten is, moet een werkgeversverklaring kunnen laten zien. Voorbeelden van deze verklaringen komen op de website van de Rijksoverheid te staan.

Dit zijn de uitzonderingen

  • Werk
  • Medische hulp aan zichzelf of een dier
  • Hulpverlening aan hulpbehoevende persoon (mantelzorg)
  • Aangelijnde hond uitlaten (door één persoon)
  • Noodzakelijke reis naar of vanuit het buitenland of Caribisch deel van Nederland
  • Uitvaart
  • Zitting van rechter, officier van justitie, bezwaar- of beroepschriftencommissie
  • Afleggen examen door onderwijsinstelling
  • Gasten van live avondprogramma's die beschikken over een uitnodiging van de omroep

OMT-advies

Het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan van de regering, denkt dat een avondklok 'kan leiden tot een belangrijke en relevante extra vermindering van het totaal aantal gevallen van Covid-19'. Dat schrijven de deskundigen in hun meest recente OMT-advies aan het kabinet. Het document is in handen van de NOS.

De corona-experts kunnen geen maatregel bedenken die evenveel of meer effect heeft; behalve een strikt advies om thuis te blijven, waarbij mensen - overdag en 's nachts - alleen nog naar buiten mogen voor de hoogstnoodzakelijke zaken. Zo'n advies gaat veel verder dan een avondklok, stellen de OMT-leden.

Volgens het OMT kan het zogenoemde R-getal met 8 tot 13 procent verminderen door een avondklok. Dat is gebaseerd op een evaluatie in Frankrijk, waar ook andere maatregelen golden, zoals een verplichting om thuis te blijven.

In Nederland is het meest recente R-getal, dat dateert van 1 januari, 0,98. Dat betekent dat 100 mensen 98 anderen besmetten. De deskundigen vrezen dat het weer boven de 1,0 stijgt als de Britse variant hier veel voet aan de grond krijgt. Het RIVM schat het huidige R-getal op 0,90.

Andere maatregelen

Verder scherpt het kabinet de bezoekregeling aan. Het dringende advies geldt om thuis maximaal één persoon per dag te ontvangen. Het maximaal aantal bezoekers dat bij een uitvaart aanwezig mag zijn, wordt teruggebracht van 100 tot 50.

Ook komt een tijdelijk vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Hoe tijdelijk dat vliegverbod is, is nog niet bekend. In ieder geval voor een aantal weken, omdat de wetgeving moet worden aangepast. Het kabinet wil voor reizigers een quarantaineplicht van tien dagen invoeren in plaats van een dringend advies. Pas als dat controleerbaar is, wordt het vliegverbod opgeheven. Daarnaast moeten de reizigers uit alle landen een verplichte sneltest ondergaan op Schiphol.

advertentie advertentie