Rookruimtes in horeca definitief verboden

Gepubliceerd op 27 september 2019 om 13.49 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Speciale rookruimtes in cafés en restaurants moeten dicht. De Hoge Raad is het eens met het gerechtshof, dat eerder al vond dat de ruimtes verboden moeten worden. Clean Air Nederland (CAN) had de zaak aangespannen. 'We zijn er al heel lang mee bezig en zijn natuurlijk erg blij. Rookruimtes stimuleren een dodelijke verslaving', zegt voorzitter Tom Voeten tegen mediapartner Omroep West.

Sinds 1 juli 2008 geldt er een rookverbod in de horeca. Op dat verbod heeft de overheid een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes. CAN was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. In 2018 kreeg ze gelijk van het gerechtshof en vrijdag dus ook van de Hoge Raad. Nederland heeft een verdrag getekend bij de Wereldgezondheidsorganisatie, waardoor het verplicht is effectieve maatregelen te nemen tegen blootstelling aan tabaksrook.

'De impact van de uitspraak is groot', zegt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. 'Uit ons onderzoek in 2018 blijkt dat er ongeveer 7000 rookruimtes zijn in Nederland. Die kunnen dan dus niet meer als rookruimte worden gebruikt. Dat betekent dat horecaondernemers de ruimtes moeten afbreken of flink moeten verbouwen. Dat brengt de nodige kosten met zich mee.'

Gaat het verbod nu meteen gehandhaafd worden?

Tom Voeten, bestuursvoorzitter van Clean Air Nederland, zegt dat hij met deze uitspraak in de hand zo snel mogelijk naar het ministerie van Volksgezondheid gaat. 'Wij gaan vragen of ze direct inspecteurs in willen zetten die het rookverbod gaan controleren en handhaven.' Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is nu nog niet bekend.

Koninklijke Horeca Nederland vindt overigens dat rookruimtes nu overal verboden moeten worden. 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimtes in de horeca verboden worden en bij wijze van spreken de rookruimtes in het Tweede Kamergebouw gewoon open blijven', aldus voorzitter Robèr Willemsen.

advertentie