Reguliere zorg in ziekenhuizen verder afgeschaald door toename coronapatiënten

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Om de opname van coronapatiënten in ziekenhuizen de komende tijd mogelijk te houden, wordt de reguliere zorg in de regio verder afgeschaald. De reguliere zorg in de ziekenhuizen wordt met in ieder geval 40 procent afgeschaald, en ook wordt er beroep gedaan op ziekenhuizen in andere regio's om coronapatiënten over te nemen.

Het gaat om zowel de regio Hollands Midden als Haaglanden. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West. Het afschalen van de reguliere zorg betreft geplande zorg die (tijdelijk) uitgesteld kan worden. Dit moet voorkomen dat acute zorg en zorg als transplantaties of ingrepen bij kankerpatiënten moeten worden stilgelegd als het aantal opgenomen coronpatiënten blijft toenemen.

Patiënten van wie de zorg wordt uitgesteld horen dit zo snel mogelijk van hun eigen ziekenhuis. Bij het afschalen van de reguliere zorg wordt rekening gehouden met de urgentie van de zorg. 'De druk op de zorg raakt iedereen. Het is heel akelig dat mensen niet geopereerd kunnen worden en dat sommige patiënten nu al in ziekenhuizen aan de andere kant van het land moeten worden opgenomen', zegt Martin Schalij, voorzitter van ROAZ West.

Lees ook: ‘Als iedereen zich gewoon aan de coronaregels gaat houden, zijn we zo klaar’

Bekijk hieronder een interview van Omroep West met Martin Schalij (ROAZ West) over het afschalen van de reguliere zorg.
advertentie advertentie