Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Hoogmade helemaal gerenoveerd: ‘We hebben er hard voor moeten vechten’

Foto: Studio Kaag en Braassem

HOOGMADE - Op 4 november 2019 ging het helemaal mis in Hoogmade: De Onze Lieve Vrouw Geboortekerk ging toen in vlammen op. Nu, bijna vijf jaar later is de kerk aan de Kerkstraat weer helemaal gerenoveerd. Op zondag 7 juli wordt de De Onze Lieve Vrouw Geboortekerk weer geopend voor de eerste dienst.

Die beruchte 4 november 2019 staat bij veel mensen in Hoogmade bekend als een zwarte dag. 'Ik kreeg te horen dat de kerk in brand stond. Ik heb nog geprobeerd om de spullen van onze zanggroep te redden. Helaas mocht dat niet meer. We hebben hem helemaal zien afbranden', aldus gastvrouw Jenny Vork. 'Ik heb vreselijk staan huilen, het was echt verschrikkelijk.'

De brand brak uit tijdens werkzaamheden. Het ging mis tijdens het afbranden van verf in een dakgoot.

Oude kenmerken

Tijdens de renovatie was het belangrijk om zo veel mogelijk oude kenmerken te behouden. Wel is er nu een scheidingswand tussen het kerkelijke gedeelte, en het niet-kerkelijke gedeelte. 'Voor de rest is de kerk eigenlijk identiek nagebouwd zoals hij was', vertelt Lydia Foeken, secretaris van de kerk.

Aannemer Cees van der Oest vertelt dat er 88 weken aan de kerk is gewerkt. Vanzelfsprekend is het dak helemaal vernieuwd. De ramen zijn nieuw en er is een nieuwe kap op het dak. Vóór de opening moeten er nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Zo moeten er nog enkele dingen worden opgehangen, zoals schilderijen en beelden. Ook moeten de stoelen nog worden geplaatst.

400 mensen

'Aankomende zaterdag moet alles klaar zijn, dan kunnen de schoonmakers er nog een keer in. Als dat gebeurt is zijn we er helemaal klaar voor en kunnen we zondag voor heel veel mensen koffie gaan zetten', aldus Vork. De verwachting is dat er zondag 400 mensen komen bij de heropening.

'Ik vind dit gebouw heel mooi, omdat het een heel mooi verhaal herbergt. Zeker omdat we er als parochiekern en als vrijwilligers zo hard voor hebben moeten vechten', besluit Foeken.

Lees ook: Kerkveiling Hoogmade levert kleine 20.000 euro op

advertentie advertentie