Minder plek voor coronapatiënten in ziekenhuizen dan eerder: hoe kan dat?

Foto: ANP

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Alle beschikbare bedden voor coronapatiënten in onze regio liggen weer vol. Maar het zijn er veel minder dan bij de vorige grote coronagolven. Er liggen nu iets meer dan negentig mensen in het ziekenhuis waarvan twintig op de intensive care (IC), tegenover enkele honderden ongeveer anderhalf jaar geleden. Waarom is er dan nu al geen plek meer? Mediapartner Omroep West zocht het uit.

Even wat statistieken: onze regio telt zeven ziekenhuizen. LUMC (Leiden), Reinier de Graaf (Delft), HMC (Den Haag en Leidschendam), Haga (Den Haag), LangeLand (Zoetermeer), Groene Hart (Gouda) en Alrijne (Alphen aan den Rijn en Leiden). Al deze ziekenhuizen hebben in totaal 99 IC-bedden beschikbaar. Afgesproken is dat er in de hele regio twintig bedden altijd vrij moeten zijn voor het geval er een groot ongeluk gebeurt, blijven er over: 79 bedden voor intensive care.

Landelijk wordt bepaald hoeveel ziekenhuisbedden gereserveerd moeten worden voor patiënten die met corona opgenomen moeten worden. De ziekenhuizen in onze regio moeten volgens die verdeling in totaal twintig bedden leveren. En die liggen nu vol. Ook op 'de kliniek', de bedden in het ziekenhuis maar niet op de IC, liggen vol en dat zijn er in totaal 72. Dus alles bij elkaar liggen in onze regio nu 92 mensen in het ziekenhuis met corona. Twintig op de IC en 72 'gewoon' in het ziekenhuis.

Vorige week kon het Haagse HagaZiekenhuis geen coronapatiënten meer opnemen, alle beschikbare bedden waren bezet. Het Haga moet volgens de afspraken drie IC-bedden beschikbaar hebben voor covidpatiënten en elf ziekenhuisbedden. Er liggen nu drie mensen op de IC en veertien 'op zaal'. Daarmee is het ziekenhuis vol en kunnen er geen nieuwe covidpatiënten meer bij. De rest van de capaciteit wordt dus besteed aan andere zorg.

Reguliere zorg in gevaar?

In totaal zijn in onze regio bij zeven ziekenhuizen dus nog geen honderd bedden gereserveerd voor mensen met corona. En met deze bezetting lukt het, volgens de ziekenhuizen, om de normale zorg te leveren. Het betekent bijvoorbeeld dat in het LUMC nu nog 28 IC-bedden beschikbaar zijn, HMC 18 en ga zo maar door. Er zijn in de regio dus nog tientallen IC-bedden beschikbaar voor mensen die moeten worden opgenomen zonder coronaklachten.

Op het moment dat daaraan gepeuterd gaat worden, komt volgens de ziekenhuizen de reguliere zorg weer in gevaar. En daar wil eigenlijk niemand meer naartoe. Tijdens de heftige coronagolven van vorig jaar konden de ziekenhuizen bij ons 82 IC-bedden inrichten en in totaal 200 verpleegbedden bemensen. Maar toen werden complete zalen en soms zelfs hele vleugels omgebouwd naar IC en corona-afdeling. En daarvoor was ook personeel nodig, en dat is niet of nauwelijks te krijgen.

Zijn mensen die nu in het ziekenhuis liggen gevaccineerd of niet?

De ziekenhuizen denken dat het merendeel van hun patiënten niet is gevaccineerd, maar zekerheid daarover bestaat er niet. 'Dat houden wij niet bij omdat het niet relevant is voor de zorg', zeggen woordvoerders. Netwerk Acute Zorg West, daarin werken alle ziekenhuizen samen, denkt dat 80 procent van de gevallen geen coronaprik heeft gehad, maar zij baseert zich op landelijke cijfers van het RIVM.

Deze week liet het Universitair Ziekenhuis Maastricht weten dat het de verhouding gevaccineerd-ongevaccineerd daar juist omgekeerd is: 8 op de 10 patiënten die opgenomen worden in Maastricht hebben hun prikken gehad. De NAZW noemt die statistieken 'opmerkelijk'.

Lees ook: Inhaalzorg in ziekenhuizen in de regio gestaakt door toestroom coronapatiënten

advertentie advertentie