Maximale capaciteit elektriciteitsnet bereikt in delen van Kaag en Braassem

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het elektriciteitsnet heeft in delen van de gemeente Kaag en Braassem de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Naar verwachting duurt het vijf jaar voordat de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit - supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken - die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag kan voorzien.

Nederland heeft één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. De snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening zijn oorzaken. Door deze drukte is de maximale capaciteit van het elektriciteitsverdeelstation in Leimuiden bereikt. Dit station voorziet delen van de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop van elektriciteit. 

Vraag groeit te snel

Liander ziet dat met name de vraag naar stroom door ondernemers sneller gaat dan de verzwaringen en uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Het gaat in Kaag en Braassem om Roelofarendsveen, Oude Wetering, Nieuwe Wetering en Leimuiden. Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in dit gebied willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, op een wachtlijst plaatst. De netbeheerder kan deze ondernemers pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid. Hier gevestigde ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. Voor bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten.

De oplossing voor het knelpunt bij Leimuiden is het uitbreiden van het bestaande elektriciteitsstation aan de Vriezenweg. Naar verwachting kan de extra capaciteit op dit station in 2024 in gebruik worden genomen. Dat biedt beperkte capaciteit die nodig is voor de te realiseren nieuwbouwwoningen. Pas wanneer het nieuwe verdeelstation tussen Leiden en Alphen aan den Rijn is gerealiseerd, kunnen ook andere bedrijven en gebouwen capaciteit krijgen.

Webinar

Liander verzorgt eind juni of begin juli een webinar over de capaciteitstekorten in de regio Leimuiden. Liander praat geïnteresseerden bij over de oorzaak en de oplossingen. Meer informatie en aanmelding via deze link. Verder zijn er kaarten van de gebieden te vinden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit.

In het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West gaf Peter Hofland van Liander meer uitleg over de capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnet. Het interview is hieronder te beluisteren.
advertentie advertentie