Gepubliceerd op 06 Maart 2019 om 14.52 uur

Man uit Oude-Wetering daagt Nationale Politie voor de rechter

OUDE WETERING - Een man uit Oude Wetering heeft een kort geding aangespannen tegen de Nationale Politie, dat meldt De Stentor. In de nacht van 4 op 5 mei 2010 werd de man in verwarde toestand opgesloten in een politiecel in Deventer. In de cel liep hij hersenletsel op, waardoor de man nu blijvend gehandicapt is.

Samen met zijn echtgenote woonde de man destijds in Deventer. De vrouw schakelde de politie in vanwege huiselijk geweld. De man weigerde om met de politie mee te gaan en werd geboeid afgevoerd. Op het bureau werd de man in een cel opgesloten en schakelde de politie hulpverlening in.

In de cel verwondde de man zichzelf. Hij nam negen keer een aanloop en beukte met zijn hoofd tegen de celdeur. De man kreeg een hartstilstand en raakte daarna in coma. Volgens de krant kan hij sindsdien niet meer zelfstandig functioneren en is aangewezen op dagopvang.

De Rijksrecherche stelde een onderzoek in en in maart 2018 besloot de rechtbank dat de politie niet onrechtmatig heeft gehandeld. Het echtpaar ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Videobeelden

De advocaat van de man wil graag videobeelden gebruiken tijdens het kort geding. Volgens de raadsvrouw geven de beelden een brede beschrijving van de gebeurtenissen en het gedrag van de overige personen. 

De advocaat van de Nationale politie is van mening dat het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche volstaat, daar is ook een omschrijving van de camerabeelden in verwerkt. 'Het eerdere verzoek tot verstrekking van de beelden op basis van de Wet Politiegegevens werd afgewezen in november 2018', meldt de advocaat aan de krant. 'De termijn om tegen die beslissing in beroep te gaan, werd overschreden en daarmee is deze beslissing onherroepelijk.'

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

advertentie
advertentie