Luisterlijn Leiden is op zoek naar nieuwe luisteraars

Luisterlijn Foto: Foto: Elizabeth Wattimena, de Luisterlijn

KAAG EN BRAASSEM - Voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor, is er de Luisterlijn. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de telefoonlijn dag en nacht beschikbaar is, om anoniem te kunnen praten over van alles en nog wat. Maar de organisatie in Leiden heeft nu een tekort aan vrijwilligers.

Daarom wil de organisatie nieuwe vrijwilligers opleiden. Wouter Stuivenwold werkt bij de Luisterlijn, en is begeleider van de vrijwilligers: ‘Soms krijg je best wel heftige dingen aan de lijn, dus ik zorg ervoor dat de mensen daar goed op voorbereid zijn.’ Die opleiding is echter niet tot hulpverlener: ‘Dat is niet het doel van onze lijn’, legt Stuivenwold uit. ‘We leren ze om een gesprekspartner te zijn, wat het betekent om echt goed te luisteren. Bijvoorbeeld om tijdens een gesprek geen aannames te doen.’

De Luisterlijn is heel laagdrempelig, dus krijg je volgens Stuivenwold hele bijzondere gesprekken te horen. ‘Omdat het anoniem is, vertellen mensen soms hun diepste geheimen aan ons.’ Mensen vertellen echt wat ze op hun hart hebben, daar krijg je energie van.

Bovendien zijn de gespreksonderwerpen heel divers: taboes, eenzaamheid en relatieproblemen komen voorbij. ‘We zijn vooral bedoeld voor mensen die hun pijn of verdriet even kwijt willen, wij bieden dan steun’, legt Stuivenwold uit. Maar het is niet alleen maar negatief: ‘Het gebeurt ook wel eens dat iemand belt om te zeggen dat het weer beter gaat en dat diegene weer lekker in hun vel zit. Er zijn ook heel veel mensen die gewoon even zin hebben om met iemand te praten.’

16 februari organiseert de organisatie en informatiebijeenkomst voor iedereen die overweegt vrijwilliger te worden of interesse heeft. Je hoort dan wat er van je verwacht wordt, wat erbij komt kijken en wat het precies inhoudt. Via de website kun je je opgeven om vrijwilliger te worden.

advertentie advertentie